Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2008 08:51 - Една птичка пролет не прави
Автор: bigbear Категория: Бизнес   
Прочетен: 2001 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 19.03.2008 09:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Добрите новини оттатък Голямата вода трудно ще повлияят днес на българския пазар. Макар, че българският пазар вече показва силна връзка с международните капиталови пазари за сега тази връзка е едностранна - влияят само негативните събития и при падащ пазара навън това се пренася и тук, но обратното при положителни новини рядко е валидно.

Ключовата дума е "Ликвидност" - пазарът при нас няма инструментите които му дават ликвидността - търговията в рамките на деня не е позволена, няма  търгуваеми индекси, фючерси, деривати и опции . Всичко това кара инвеститорите да взимат редки решения и те са дългосрочни, докато на развитите пазари може да се работи в рамките на деня и да това позволява оттъргуването на новини с кратковременно влияение. Това че инвеститорите ще отдръпнат малко предлагането на по високи нива днес няма да доведе до обръщането на тренда от мечи на бичи. Добрите новини не са признака по който се разбира дали мечия пазар е свършил, защото те водят до временно забавяне или спиране на спада но не го променят. Силен индикатор ще имаме само когато подчертано лоша новина не повлияе на пазарните участници и те я игнорират.

Къде изчезна ликвидността - чужденците си прибраха кеша, договорните фондове до сега продаваха доходност и сега не знаят какво да говорят на инвеститорите си, спекулантите са затиснати от репата и дълговете си и също пазят каквото им е останало. Нови участници не идват, защото старите играчи излъчват феромоните на страха, а човекът от праисторическо време при страх реагира така - стои си там където е и не мърда...

Все пак не сме стигнали до тук в развитието си ръководени от страха - прогресът е воден от любопитството и желанието за по лесен и по спокоен живот, така че надали ще се върнем в пещерите на по-сигурно и промени ще има отново. Положителният сигнал който идва е че все пак намалените лихви започват да помагат да инвестиционните банки да правят печалби - взимат парите евтино от централните банки и ги дават на пазара скъпо, а разликата отива за сега за погасяване на грешките им от ипотечната криза.
Сигнал за нормализиране на пазарите ще е пренасочване на масовите медии от проблемите на банките с ипотеките към инфлацията. Фокусирането на медиите над даден проблем води до неговото ескалиране и в момента по голяма част от страховете са внушени. Тъй като най масовата инвестиция е  недвижимостта, а  за нея  общоприетото мнение е че пази от инфлация. Това би трябвало да доведе до спиране на предлагането на недвижимите имоти , а от там и намаляне на страховете които породиха настоящата криза в света.



Гласувай:
0



1. kostadin - Освен технологичните пречки за ...
19.03.2008 11:00
Освен технологичните пречки за печатене на долари-липса на специална хартия ,на банкерите им пречи и собствената лакомия .Положението е не е абсурдно,просто финансовата система сесрива.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bigbear
Категория: Бизнес
Прочетен: 296002
Постинги: 70
Коментари: 97
Гласове: 402
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930