Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2008 17:00 - За анализите
Автор: bigbear Категория: Бизнес   
Прочетен: 2211 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 22.04.2008 17:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вярваме на това което виждаме, а виждаме това което се отразява и следователно живота ни зависи от този който ни осветява пътя. Което заедно с притчата за тримата слепи мъдреци, които пипали различни части на слона и твърдели, че той е всичко друго но не и слон, означава че ползването на само един метод на анализ /РЕ, ТА и т.н. / може да доведе до пълно неразбиране на нещата които се случват и от там до фатални последици... Ако съществува достатъчно надежден начин на анализ, който да предсказва със значителна степен къде е дъното и върха, то първо този които го владее нямаше да си прави труда на публикува анализите си, а щеше да ги прилага и да стане невероятно богат. Второто следва от първото - след като някой успява да е все от печелившата страна на сделките а другите от губещата то този човек или ще притежава значителна част от пазара и това ще унищожи свободната търговия или никой няма да търгува повече ако не знае "правилната" цена и пак няма да има пазар.
С две думи пазар има все още, значи няма достатъчно надежден единствен метод, който да дава 100 % верни прогнози...   В основата на добрата инвестиция е задълбочен финансов анализ на компанията  по фундаментални параметри, позитивна прогноза за растеж на продажбите и на потребността от продукта които произвежда компанията, безукорно отношение на ръководството и основните собственици на компанията към всички акционери, както и ясна и обоснована стратегия на същите за бъдещото развитие на компанията. След като се знае колко струва компанията към момента както и на къде е тръгнала може да се определи настоящата стойност на бъдещата печалба и активи и ако тя е по-висока от пазарната цена да се пристъпи към търсене на сделка. Последната стъпка е определяне на правилния момент на инвестиране и тя определя значителните разлики в процентната доходност от инвестицията, което кара болшинството инвеститори да се фокусират върху инструменти и индикатори за подсказващи „верния момент” и постепенно за забравят, че първичното е да купиш нещо с бъдеще  по цена по-ниска от неговата стойност. Често пъти масовият инвеститор се опитва да си спести труда по усилена „домашна работа” преди извършването на инвестиция и директно чака да получи информацията за момента на покупка / продажба от настроенията и мненията във финансовите форуми съдейки по силната им популярност и читаемост.    Тази година според постовете в финансовите форуми ще падаме вечно както вечно растяхме през миналата. Погрешно е да се взима инвестиционно решение на база на мнение на някой, който дори не пише под реалното си име. Който намира мислите си в анонимен форум, малко вероятно е да успее дълго да задържи парите си.  Който мисли за акциите, че ще падат вечно е по-добре също да не си губи времето с инвестиции. Цените ще спрат да падат рано или късно, но повечето от нас няма да разберат къде е дъното, както болшинството от нас разбраха къде е върха. Цената на една акция може да падне най много до нула и това е при фалит, само че при нас компаниите не фалират, а се развиват. Така че колкото повече падат цените толкова по малко риск има в покупката им и това рано или късно ще създаде основа за дъно. Успешните инвеститори успяват да съчетаят познанията си за фундамента, сентимента, ценовата история и ако успеят и с момента на покупката се радват на спокойни сънища и дългосрочно нарастващ портфейл. Те също правят грешки, но успяват по-често да се възползват от грешките и нерационалното поведение на другите.



Гласувай:
0



1. mladenski2005 - Много добра статия. Да вярно, в м...
22.04.2008 18:20
Много добра статия. Да вярно, в момента положението е червено, но да не забравяме, че след лошото винаги идва доброто и обратното.
цитирай
2. sinergia - Четат ли се анализи изобщо?
22.04.2008 21:52
Имам впечатлението, че огромна част от родните инвеститори не само не могат да си правят анализите сами, а и не четат такива изобщо. Парите им присъстват на БФБ, под някаква форма, тъй като някой приятел или роднина е казал, че това е много хубаво и е постигнал еди си каква доходност. Подобно поведение е също толкова безотговорно към личните средства, колкото и сляпото доверяване на анализ, който не разбираш. Така щом пазарът достигне повратна точка тази група от участници е склонна да изпада в крайности, като се превръща в храна за умните пари.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bigbear
Категория: Бизнес
Прочетен: 296010
Постинги: 70
Коментари: 97
Гласове: 402
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930