Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2008 15:09 - Има ли пилот в самолета?
Автор: bigbear Категория: Бизнес   
Прочетен: 3983 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 12.05.2008 15:41


Чета новите кодове на акциите на българските компании в Xetra и категоричните изявления, че не могат да бъдат сменени и се чудя това закъсняла първоаприлска шега ли е. Явно не.

Също така и нямало и да може да се вижда кой е посредника по сделките. В информационния век да не може програмистите да  свържат две бази данни, за да се запазят старите кодове или да не може  да извади още една допълнителна справка от една база данни по критерий поръчки на посредници и да го покаже ми изглежда несериозно. Потребителите не обичат да им бъде отнемана полезност, която са ползвали безплатно - а тук падат две - сравнение с новите много по- лесни стари кодове за помнене и допълнителен разрез на пазарната информация. Нашите програмисти могат много повече от това и е доказвано не веднъж. Явно не е поискано от тях.

Много по-лесно е да се чака – четох също така, че първо ще чакаме Xetra два месеца да стартира, после още два месеца ще чакаме наредбата за маржин покупките и късите продажби и към края на годината ще почнем да мислим за търговия с финансови фючерси и деривати. От друга страна виждам как в съседната на нас Румъния инвеститорите имат справка за паричните потоци от чужди инвеститори на месечна база, депозитарът им прави връзка с нашия, непрекъснато подобряват инструментите за търгуване и т.н. А бяхме на горе долу близко развитие като възможности за инвестиране преди година – две... Явно там има пилот в управлението на  пазара им, при нас не.

Единственото положително нещо, което съм видял след малкото еднозначно добри финансови отчети е, че в последните три дни цените започнаха да растат заради и напук на свръх мечите очаквания, но това е пазарна реакция , а къде е реакцията на хората които правят пазара и инструментите  които се търгуват на него? Кога и кой ще започне да взима управленски решения? Автопилотът на пазара ще ни държи все тук - малко информация на много места, ниска ликвидност и твърде много форумна комуникация дължаща се на слухове и непотвърдена информация.

Трябват сериозни и бързи мерки  за създаване допълнителни инструменти които да повишават ликвидността, иначе пазарът вече изпада летаргия и много инвеститори излизат от него без желание да се върнат скоро или просто спират да взимат решения за покупка или продажба.

А дали не предстоят нови изненади? Дали системата Кобос ще работи така както всички сме свикнали след старта на новата търговска система? Промените необходими за интегрирането на Кобос с Xetra  все пак е далеч по сложни от свързването на две бази данни с кодове...



Тагове:   пилот,


Гласувай:
0



1. subzero - Анонимност на търговията
12.05.2008 16:18
Това е причината да не се вижда коя поръчка от кой ИП идва.
И това не е несвършена работа на програмистите, а принцип за търговия в XETRA.
цитирай
2. bigbear - Станахме твърде анонимни напоследък
12.05.2008 16:41
Фондовете може да не си публикуват портфейлите и те вече не го правят. Балансите на дружествата вече може да се публикуват навсякъде не е задължително това да е на борсата и ако не знаеш къде точно публикува дадено дружество също имаш проблем. Сега чии са поръчките също няма да се виждат от простосмъртните инвеститори - въпросът е този принцип дали ще важи за всички? Всяка информация която има пазарно значение, но не е публично достъпна на пазара придобива стойност и се създава възможност за търгуване с нея. В дадения случай инвеститорите вече си изградиха вредния навик да следят кой купува и кой продава / не че ако някой голям посредник търгува това означава че той постъпва правилно, а другите не, но си беше любопитна информация така или иначе при този неликвиден пазар / и сега инвеститорите ще страдат за тази информация и ще си я търсят дълго.
И второ - основната ми теза е не че програмистите не си вършат работата, а че не ги карат да свършат нещо полезно за пазара...
Основният борсов принцип е инвеститорите да имат равни възможностти за достъп до сделки и информация - При нас обаче нито едно нито другото е напълно вярно - не можеш да продадеш нещо което си купил днес - къде е равноправието с този които го е купил вчера, за информационната неравнопоставеност съм дал примери по нагоре, а информацията за движението на парите струва повече от самите пари ...
цитирай
3. meto76 - "Много по-лесно е да се чака – ...
12.05.2008 22:57
"Много по-лесно е да се чака – четох също така, че първо ще чакаме Xetra два месеца да стартира, после още два месеца ще чакаме наредбата за маржин покупките и късите продажби и към края на годината ще почнем да мислим за търговия с финансови фючерси и деривати."

Е така е в България нещата стават бавно, да не казвам мудно и не винаги в правилната посока.В Америка за една нощ продадоха фалираща банка.И то не каква да е банка.И то в неделен ден.Тук ни трябват месеци да открием топлата вода, вместо да копираме законодателството на развитите държави.
цитирай
4. bigbear - Препоръки или оплаквания
13.05.2008 11:17
Когато не правиш нищо изглежда, че няма и как да сгрешиш - но всъщност грешката ти е, че другите те изпреварват.
Да, може да се свикне с новите кодове , но трябва ли да се влошават нещата като може да се направят както трябва?
Да, може да приемам безропотно всяко решение на борсата - но това че борсата има все още монопол над сделките с български акци не означава че държи монопола на верните решения.
Много харесвам една реплика от филма "Небесно царство" - Какъв човек съм аз, ако не направя света по-добър?
Известни са хората които управляват борсата и само те могат да променят нещата, но това означава ли че не можем да им кажем че може и по добре?
цитирай
5. meto76 - Извинявам се за грешния линк.
13.05.2008 22:48
http://profit.bg/index.php?cid=5&sid=0&aid=18593

Явно обемите и при съседите не са толкова добри.Румъния е по-голяма, но оборота на тамошната борса по нисък от нашия.
цитирай
6. victorpapazov - prikazki na angro
14.05.2008 15:17
Уважаеми,
Не смятате ли че приказвате без да сте наясно със ситуацията в детайли?
Ако смяатате, че е толкова лесно заповядайте да решите вапросите по-добре.
Виктор Папазов
цитирай
7. bigbear - Препоръките са идеи за положителни промени
15.05.2008 11:58
Здравейте г-н Папазов

Радвам се, че ръководството на борсата чете препоръките на инвеститорите чието общо мнение съм изказал в настоящия материал от блога си.
Преди да направи промените Фондовата борса не е правила официално изявление във връзка с кодове, че ще има нови кодове и то случайно генерирани. След публикуването на списъка на новите кодове - не е информирала публично емитентите за възможностите на смяна на кодовете / както няколко компании вече са успели да ги сменят / и не е обявила има ли ограничения в този процес – колко кода могат да се сменят общо, какви са новите изисквания към кодовете и т.н. След като няма официална информация в употреба влизат неофициалните източници – статии в бизнес ежедневници, информация от брокери, коментари и т.н. Ако имаше публично становище от борсата много от коментари щяха да бъдат излишни. Дори и при сегашната нелогична от към клиентка гледна точка ситуация може да се потърси по добро решение. Какъв е проблемът примерно всички кодове на НАШАТА борса да започват с една и съща цифра примерно 5 или с B / BG. И какъв е реда за промяна на служебно зададения код? Обяснете официално ограниченията и реда за промяна, извинете се пред клиентите на борсата за причиненото неудобство с новите кодове като го мотивирате с ползите. Нека да търсим начин да правим нещата възможно най добре, а не причини за да не правим нищо.
цитирай
8. victorpapazov - препоръки без детайли...
16.05.2008 09:51
Здравейте,
Съвсем накратко. Кодовете в Германия се дават т външна за ДБ фирма, която единствено е оторизирана да прави това. Разрядността на кодовата система вече им създава проблеми и на самите тях. Предстои модернизация на системата им, но няма да стане до един месец. В момента просто няма възможност да използваме старите си кодове дори за най-ликвидните дружества. Просто нямат 5-разрядни кодове. А другите са изчерпани или противоречат на тяхни вътрешни правила. Три месеца се борихме, но не успяхме. Не сме правили изявления, защото до последно се опитвахме да решим въпроса. За жалост има въпроси, които нямат решние за даден период от време. Вярвам, че след няколко месеца нещата ще се променят.
Идеята ви за транслиращи таблици не е работеща.
Четем коментарите Ви. Уви много от тях не са справедливи. Предполагам, че това се дължи на непознаване на проблемите в детайли, а не на злонамареност.
Не можем да отговоряме на всички коментари и критики, защото ще се наложи да правим само това и няма да можем да работим. Това от своя страна ще доведе до спиране на поводите да ни критикувате, което път ще доведе до залиняване на коментарите в блоговоте. Нали не искате това? :)))
Виктор Папазов
цитирай
9. bigbear - Най добрият отговор на критика е действие с резултат
16.05.2008 16:19
Често когато клиентите са ми искали обяснение съм отговарял, че ако обяснявам всяко свое действие на всички, няма да има време да си изпълнявам ангажиментите към тях. Именно за това не очаквам от Вас да отговаряте на всяка критика или препоръка.
От лицата с управленски функции се очаква да предприемат действия които да водят до дългосрочни или краткосрочни положителни резултати, като се опират на цялото знание до което имат достъп. И именно в това е смисъла на критиките и препоръките – те дават обратна връзка към този който взима решения, че нещо от последните му действия не удовлетворява другата страна. Има едно изключение, което е белег за отговорно управление и то е, че клиентите винаги предпочитат да научават лошите новини първо от своя контрагент а не от други източници. Това е и обикновено добра мярка за ограничаване на още по-негативните тълкования на възникналия проблем.
Клиентите обичат да получават положителни резултати вместо обяснения и да научават лошите новини от първоизточника в комплект с ясен план за решаването им.

По същество – доволен съм да науча, че прословутата германска система Xetra не може да направи нещо което в България е по силите на всеки програмист – връзка между две таблици уникални кодове и увеличаване на разредността на кодовете от 4 към пет или шест разряда – щом простите неща са ги направили толкова сложно, че не могат да ги променят лесно ние българите имаме шанс да ги настигнем в обозримо бъдеще :-)

И второ, все пак започнахме диалог и да не го оставяме незавършен, не отговорихте на другите ми въпроси – може ли всички кодове на НАШАТА борса да започват с една и съща цифра примерно 5 или с B. Какъв е реда за промяна на служебно зададения код? Въобще какви са всички други ограниченията и изисквания?

Благодаря за отговорите Ви и не очаквам да ми отговаряте Вие, тъй като борсата има служители в чиято длъжностна характеристика би трябвало да е записано, че отговарят за връзки с инвеститорите или публикуване на официални съобщения. И Ви уверявам, че бих предпочел да разучавам нови инструменти за повишаване на ликвидността на търговията, условия за къси продажби и маржин сделки, търговия с индекси и деривати на БФБ отколкото да пиша в блога си...Колкото по-бързо борсата запълни тази празнота в предлаганите от нея възможности, толкова по рано ще се запълни свободното ми време и няма да имам възможност да Ви напомням за тези проблеми с коментарите си.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bigbear
Категория: Бизнес
Прочетен: 296365
Постинги: 70
Коментари: 97
Гласове: 402
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930