Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2010 15:06 - Мамо знам нова думичка – дериват!
Автор: bigbear Категория: Бизнес   
Прочетен: 3084 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 17.02.2010 15:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ако преди за да привлечеш инвеститори е трябвало в името или в описанието на бизнеса да се сложи технология, после компютър, интернет или синергия сега новата дума, която не излиза от устата на лицата свързани с капиталовия пазар е дериват. И ето даден е старта на надговарянето – Създаването на дериватен пазар и фючърсна търговия е важна задача пред борда на борсата, подали сме документи в Комисията за дериватен пазар и т.н.

Не знам защо обаче имам усещането за deja vuвече съм го гледал този филм и то няколко пъти. Какво да очакваме в следващите серии – 3 месеца чакаме разрешения от КФН, после 3 месеца внедряваме дериватен пазар и още 6 месеца се хвалим че сме го направили – но какво всъщност ще е направено - едно допълнително поле в борсовия бюлетин, в което ще могат да се впишат варантите на Енемона. Същата компания, която за кратко време пусна два финансови инструмента върху своите акции надарявайки ги с примамливи за инвеститорите екстри, но пропусна да подсили основата на всичко – обикновените акции на компанията. Ако инвеститорите не виждат дори намек за дивидент от основната инвестиция и тя системно губи в цената си, как точно ще печелят инвеститорите от производните на основната акция / деривати /?

Борсата щяла да подобрява комуникацията си с останалите участници на пазара. Значителна част от съществената информация при комуникацията е не вербална, също както значителна част от айсберга не се вижда. И какво се вижда до тук - няколко интервюта пълни с общи приказки и планове за неопределено бъдеще и никакви ама никакви конкретни предложения със срокове за изпълнение. И това предизвиква подсъзнателния отговор – това което виждам  не е това което чувам. Защото имаше реална промяна щеше да има и реални действия – списък на предложения за решения на основните проблеми на българския капиталов пазар, срокове и ангажирани лица, предложения за модели на работа на клиринговите функции на ЦД, предложения за решения за реални инструменти върху основите индекси на Борсата   и т.н.

И както инвеститорите днес отговориха на красивите обещания на Енемона, така и инвеститорите ще отговарят на интервютата на борда на директорите на БФБ за дериватен пазар – ние сме за гъби!





Гласувай:
2



1. plamender - С две думи: симулиране на дейност.
17.02.2010 16:26
Изкарали са някаква стара папка, изтупали са я от прахта и са я вкарали в КФН. Чутовно постижение. Като ПР акция може и да хване "декиш".

Продажбата на БФБ на стратегически инвеститор, може и да не реши всички проблеми, но поне ще реши тези с мениджмънта.
цитирай
2. nedyalko - прав сте
17.02.2010 18:56
За съжаление сте прав за това, че все още нищо не е свършено от наполвина новото ръководство на БФБ, което уж ще подобряваше комуникацията с инвестиционната общност, ЦД, ИП, компаниите. Поне с министерството на икономиката да бяха инициирали среща да се изяснят подробности за продажбата на пакетите от компаниите от БЕХ. И аз не виждам смисъл от деривати, като те акциите, върху които се базират нямат търсене.
Компаниите трябва да помислят за дребните си акционери и това, че и те са собственици и те трябва да печелят от инвестицията си.
цитирай
3. prodigal - Дивиденти
22.02.2010 19:54
Каквото и да си говорим, трябва да се дават дивиденти, поне когато е оправдано или по-скоро когато няма добро оправдание да не се дават. Аз лично никога не инвестирам в дружества които са декларирали че не смята да дават дивидент и не виждам как по друг начин да обясня на някой лаик защо борсата не е казино в края на краищата. Че и на себе си, няма да чакам продажба и/или отписване я.

От друга страна умрелият ни пазар да не би да оценява тези които дават дивиденти. Нима някой вярва, че сериозните АДСИЦ ще фалират или няма да има какво да разпределят през 2010.

Не, малко им се вижда като доходност в този момент и това при реален шанс да избият само от дивидент инвестицията за 5 години...

Мажовците да си го мислят, ако Варна-плод каже че ще разпределя 40% от печалбата като дивидент, дали няма да избие рибата, примерно. Въпроса опира дали мислят да делят с малките, при тези фрифлоти е направо смешно да им свиди.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bigbear
Категория: Бизнес
Прочетен: 294932
Постинги: 70
Коментари: 97
Гласове: 402
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031