Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2010 12:56 - Защо борсовата търговия замръзна?
Автор: bigbear Категория: Бизнес   
Прочетен: 2527 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 25.02.2010 10:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ако погледнем една статистика на оборота на борсата за 2009 ще забележим че негативните тенденции в борсовата търговия започнали през 2008 година са успели да се  развият напълно през изтеклата година – след като кредита напусна пазара през 2008 се вижда, че обемите търговия през 2009 са спаднали десет пъти спрямо 2007. Защо?

1.       Спекулативната / хазартна / търговия е обикновено 95 % от обема – този тип сделки обикновено са и на кредит – маржин , репа, инструменти – нито една от тези инвестиционни възможности не ги няма и от там търговията става само дългосрочна. Обичайно дългосрочните  инвеститори си променят портфейла на тримесечия и години. Колко оборот ще има борсата от такива инвеститори – сравнително малък и рядък.

2.       С въвеждането на немската система изчезнаха последните възможности за арбитраж – преди спекулантите печелеха от грешките при отваряне, грешките при обърквания на кодове, от събирането  на големи пакети през пазара, от цените формирани в края на деня. Всичко това водеше до бърза обращаемост на малките пари. Плюсовете на новата система се оказаха минуси за спекулантите.

3.       Извън борсовите сделки – промяната в правилата по отношение на ОТС сделките доведе до пораждането на един извън борсов пазар, които вече е може би по голям от борсовия . Защо? Защото никой не може да ти влезе в сделката, може да стане тайно – практически няма физическата възможност да проверява кой от ИП какво е публикувал на собствения си сайт,  има данъчен ефект – може да се приспадне загубата от страната на продавача и после пък печалбата за купувача е необлагаема.

4.       Възраждането на ОТС доуби спекулантите – преди можеше да се участва в сделките на големите, защото те минаваха през пазара, а сега не. Стоенето с ордери на пазара вече носи основно негативи и малко позитиви. Тъй като по големият пазар е невидимият ОТС пазар, поръчките от спекуланти оставени на екран само намалят все по скъпия кеш на спекуланта. Все по малкото обем и количество ордери води до игнориране на пазара от нови или потенциални участници.

5.       Вече няма борсова търговия – тя по дефиниция е непрекъсната с множественост на цените – нито имаме постоянни сделки в повечето акции нито имаме колебания на цените в рамките на минути. Имаме едно табло за обяви на което от време на време по-големите инвеститори пускат едни цени за преоценки на активите и на което се изваждат разни залежали неща за продан от по малките спекуланти…

 

Като цяло изводът от всичко това е, че по начина по който вървят нещата на този пазар няма място за бързите пари. Борсата и брокерите не създават инструменти , ЦД не е свързан с нито една друга система за клиринг реално и има архитектура правена преди близо 15 години -  последното което са направили Уникредитбанк е нещо, което най вероятно няма да сработи, защото е кръпка към системата а не системно решение, и най вероятно е и по-скъпо.

 

Природата не търпи празно пространство. Бързите пари си намират друго занимание – валутен пазар, външни капиталови пазари. В освободеното пространство остават само дългите пари, които търсят стойност, качествен продукт и управление, предвидимо развитие и дивиденти. Дългите пари са и бавни. В скалата на ценности на дългите пари бързането е по-скоро сигнал за проблем, а не за възможност. Значително по - малкият дял на емоционалните решения при дългосрочните сделки ще води и до значителното намаляване на техническите колебания на пазара, които са силно предопределени от емоциите и доверието и значително по-малко от трезвия анализ. От там след като нашият пазар ще бъде доминиран предимно от дългосрочните инвеститори, то класическият технически анализ на наши акции може би няма да дава полезни сигнали, но най-вече връзката между движението на цените тук и на развитите пазари е започнала да се къса. Пълната липса на ликвидност ще позволи на дългите инвеститори да купуват с малки обеми на борсата и значително по големи скрити обеми на ОТС пазара без да наддават на цени, които бяха фантастични преди 2 години и поради липса на конкуренция ще имат предостатъчно време да преценят дали предлаганите акции са от компания, която има шанс да изплува след края на кризата на гребена на новата вълна от положителни емоции.

image



Гласувай:
2




Следващ постинг
Предишен постинг

1. plamender - Интересна гледна точка BigBear
24.02.2010 14:40
Но как си обясняваш цените в момента? Едва ли реалните сделки на ОТС са на различни цени!

Големите не могат да закрият позиции в наши компании дори на ОТС. Затова много искат, компаниите, в които притежават акции, да се листнат и във Варшава, въпреки разходите.

Бъдещето е ясно, скоро ще търгуваме на един голям консолидиран пазар. Въпросът е колко бързо ще стане това. Мисля си, че краят е близо. В противен случай, колкото повече се бавим, толкова по-скъпо ще ни излезе.

Без да е препоръка за каквото и да е!
цитирай
2. setebos - :)
02.03.2010 20:48
Отдавна не бях отварял блог.бг и не знаех, че си започнал да пишеш отново тук. Винаги съм харесвал блога ти, както и желанието ти да се занимаваш с БФБ, така че се надявам да продължиш и с двете за напред. Истинска глътка свеж въздух :)
По въпроса за БФБ - рибата се разваля откъм главата. Докато не се вкара нормална регулативна система и пазара се превърне поне в бледо функциониращо копие на западните (та и източните) системи, то ниската ликвидност ще остане константа. Бързите пари имат нужда от скорост, не от оптимизъм. Оптимизмът е потребен само в бичи тренд, за останалото трябват функциониращи къси поръчки и съответните деривати.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bigbear
Категория: Бизнес
Прочетен: 296021
Постинги: 70
Коментари: 97
Гласове: 402
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930