Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2014 12:56 - ЖЕНА и ВОЙНА 1
Автор: germantiger Категория: История   
Прочетен: 22585 Коментари: 32 Гласове:
35

Последна промяна: 02.09.2014 13:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ЖЕНА и ВОЙНА

Първа част

(амазонки, степ, кавказ, келто-германки) 

image

Една РЕАЛНА ДНЕС

https://www.youtube.com/watch?v=l2M13QxU8WA

Друга НЕРЕАЛНА 2012

https://www.youtube.com/watch?v=cooJsCzvjyE

Постингите ще бъдат два, вместо замисления първоначално един - трябваше да набера към 20 страници и за самостоятелен постинг ми се стори много. Втора част ще е по-интересна - ЯПОНКИ-НИНДЖИ, ИНДИАНКИ-ВОЖДОВЕ, ПРЕДИ ТЯХ СЛАВЯНКИ И КИТАЙКИ.
 Съкратих премного - за жените-войни има книги, не една и две. В четенето се убедих, че митовете са почти "идиотизъм" ;) шегувам се, разбира се - поклон и щастие, че имаме това наследство, но като достоверност... ?! Прочетох противоречия, абсурди, амазонки-мъже, живи-сфинксове и какво ли не.


....................
 

image

тези не са амазонки, но ми се сториха подходящ комерс


АМАЗОНКИ и елини

 

За тях пишат Херодот, Есхил, Плутарх, Помпей Трог, Стефан Византийски... Поход срещу амазонките повежда самия Хераклес/Херкулес, за амазонка се жени Тезей, войска от амазонки атакува Атина, участват в Троянската война на страната на троянците, а тяхната царица пада от ръката на Ахил и дори Александър Велики разказват, е имал роман с амазонка!

Следва интересен детайл - не са амазонки, но като такива са действали жените на остров Лемнос – разбирайки за измяна на мъжете си, те ги избиват всичките, само Хипсипила спасява своя баща и тайно го изпраща по море. Това възцарило се само женско общество, обаче не просъществува щастливо дълго ;) когато на брега по-късно дебаркират Язон и аргонавтите, то жените ги посрещат като дар на боговете, по-късно аргонавтите засрамени и призовани от Херкулес да продължат мисията си, са принудени да напуснат острова скрито, а когато жените усещат бягството, ги изпращат с вопли след отплаващия кораб.

Две велики „ЖЕНИ” в митовете са... Херкулес и Ахил ;) защото и двамат са били принудени да се дегизират в женски дрехи – първия като роб при Омфала, а втория за да избегне... войнската повинност!

 

И все пак – за амазонките: Според изворите амазонките изгаряли дясната гърда на новородените момиченца за да не им пречи при стрелба с лък, учели ги да се бият с различни оръжия, да ловуват, да яздят, но не и да предат или вършат домакинска работа. За тази цел служели новородените (и не убити момченца) или мъже пленници и роби. Други твърдели, че амазонките пречупвали крайниците на родените момченца правейки ги инвалиди, за да живеят и работат в седящо положение и да не са годни физически за бой. Пак според изворите амазонките ОСНОВАВАТ, ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ЕФЕС, СМИРНА, СИНОП, Темискира, Марпесса в Троада и много други градове в различни векове.  ЕЛИНИТЕ ТВЪРДЕЛИ, ЧЕ АМАЗОНКИТЕ СА ИЗОБРЕТИЛИ КОННАТА ЕЗДА във време в което самите елини са ползвали бойни колесници, но са нямали кавалерия, докато амазонките вече са разполагали с такава. Амазонките често превземат различни племена и територии, подчиняват всичко отвъд река Танаис, достигат Тракия, други техни царици разпространяват властта им за кратко дори в Сирия.

 

Първия грък, който ги среща в бой е Белерофонт, внука на знаменития Сизиф, ще пропусна всички негови подвизи, но отбелязвам, че сразилия чудовищната Химера е живял приблизително две поколения преди Троянската война (13-и век пр.н.е.) и по думите на Омир в бой е избил амазонки-мъжеподобни. Скоро ще разберете, че на амазонките въобще не им върви с мъжете :) и стават известни с това, че всеки елински герой ги... побеждава!

Пропускам всички подробности около похода на Херкулес и се концентрираме върху двубойте му – първа в бой с него влиза Аелла, получила името си заради своята стремителност, полубожествения обаче се оказва по-бърз от нея и я поваля, втора го атакува Филиппида, тя още в началото е смъртно ранена от него и пада, трета е Профоя, която казват дотогава седемкратно печели предизвикани от нея мъже „шампиони” в бой. Херкулес убива и нея, а четвъртата в масовото убийство е Ерибея, известна със своята доблест и с това, че винаги сама побеждавала противниците си, обаче Херкулес я посича... „клането” на божествения не свършва дотук, той просто ги „попилява” - изтребва Келено, Еврибия и Феба (тези трите винаги съпътстващи в лова Артемида)... и отново нищо не е свършило докато не свърши – Херкулес е неудържим – убива Деянира, Астерия и Марпа, завършва с Текмесса и Алкиппа. Нещо повече - цялата войска се обръща в бягство пред героя!

ТУК ХЕРКУЛЕС В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА АКТЬОРА С ГЕРМАНСКИ ПРОИЗХОД KELLAN LUTZ

http://www.vbox7.com/play:2e45b825b8

http://vbox7.com/play:caa3ba1c49


Въпреки тези поражения амазонките имат редица победи, когато не срещат митологични фигури (макар самите амазонки да са такива). Примерно, лидерката им Мирина покорява племената в планините на Таврия, основава градовете Кима, Питана и Приена, превзема дори острови – на ЛЕСБОС ТЯ ОСНОВАВА МИТИЛЕНА, название в чест на нейната сестра участничка в експедицията. Мирина ЗАВЛАДЯВА АРАБИЯ И СИРИЯ, ПРЕМИНАВА ПРЕЗ ЕГИПЕТ! Във владение на амазонките преминават дори необитаеми острови на които те строят първи светилища – ТАКЪВ Е САМОТРАКИ (ще рече „свещен остров”). Кой обаче побеждава самата Мирина – това е... тракиеца Мопс, който на европейския бряг на Хеллеспонта – отвъд Дарданеллите в битка разбира войските на Мирина – тя пада в този бой.

 

Следващата амазонка, която прави „грешката” да срещне известен в ония времена мъж е Пентесилея... тя се кани да участва в Троянската война точно 9 години, след което кандисва ;) пропускам нейното пътешествие през Черно море, но в края на краищата тя умира в двубой с Ахилес. След победата по традиция той взема екипировката й, но когато смъква шлема на амазонката е поразен от нейната красота, намиращия се наблизо Терсит започва да издевателства и да се гаври с трупа, което предизвиква гнева на Ахил, който убива своя съратник (после Ахил отива на остров Лесбос където принася жертва, за да го очисти Одисей от това деяние итн итн итн...). 

Още един детайл с ТРАКИЙКИ – когато ахейците след жертвата за злощастната Ифигения отплават към Троада (земите на Троя), то една вечер те дебаркират в земите на Мизия, бъркайки ги с крайната тяхна цел и в тази нощ те влизат в бой с войниците на своя стар съюзник цар Телеф. В нощния бой участват  наравно с мъжете, тракийските жени... грешката на двете страни е установена на сутринта и са помирени.

 

Талестрис – това е амазонката, която пожелала и имала дете от Александър Велики, самата тя родена край Каспийско море. Тя идва на среща с титана Александър, отряда й бил 300 жени-войни, а тя държала в ръката си две копия, била едногърда. Оглеждала царя продължително и с учудване, защото очаквала да види огромен мъж (типично за атавистичните „народи” очакващи подвизи само от свръхсилен физически човек). Попитана – иска ли нещо от царя, тя без колебание заявила, че желае да има дете от него с което Александър се съгласил и я попитал не желае ли тя още и да воюва на негова страна. Амазонката обяснила или се оправдала, че трябвало да пази своите земи. Александър й отделя 13 дни страст, след което тя се завръща в земите си, а той в Парфиена. Изворите съобщават и за Атропат – сатрапа на Мидия, който довел при Александър 100 жени-коннинци, които носили секири, а не копия и леки вместо тежки щитове, царя обаче пожелал да ги отпратят от войската му, за да не направят нещо македонците или варварите с тях, но заповядал да предадат на царицата си, че той желае да има деца от нея и ще я посети в бъдеще.

 

Завършвам амазонките с няколко детайла, които за мен поне са изключителни, защото амазонките за науката са мит, и все пак!!! По думите на Павзаний оставил съчинението „Описание на Еллада” от средата на 2-и век – нагробния паметник на амазонката Антиопа и в неговото време можел да се види при входа на Атина! Впрочем според Павзаний, Херкулес успява да победи амазонките, тъкмо поради помоща и предателството на бившата амазонка Антиопа влюбила се вече в Тезей. Недалеко от Мегара пък стоял надгробния паметник на Ипполита, която е водила войска в Аттика, също амазонка, а паметника на вид е наподобявал щит! ФРЕДЕРИК ДЮБУА ДЕ МОНПЕРЕ ПЪТУВАЩ ПРЕЗ КАВКАЗ ПРЕЗ 1830г. И ПОСЛЕДВАЩИТЕ ГОДИНИ ЗАПИСВА ПРЕДАНИЯ НА ПЛАНИНЦИТЕ ЗА АМАЗОНКИТЕ. ПОДОБНИ СВИДЕТЕЛСТВА СЪБИРАТ ГЕОГРАФА РАЙНЕГГС ОТ ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА 18-И ВЕК И ИЗСЛЕДОВАТЕЛЯ ИВ. ПОТОЦКИ! Кабардинците имали такива предания, както и черкезите, чийто вожд Тулм от преданията воювал с амазонките продължително и без победа на никоя от страните, а после водачката на амазонките имаща дар на пророчица, обединила с Тулм двата народа, слагайки край на войната.

 ..........

image

тази за мен е "въплъщение на степ", дори да греша в моето възприятие

СТЕПТА и Кавказ - ПОЗДРАВ ЗА SYRMAEPON

 

Известна е историята с Томирис – победителката на Кир, но известна дали – кой-кого е подмамил в празен лагер изпълнен с вино, жертвени животни, всякаква храна и трофеи е неясно – дали масагетите са „напили” персите и после са ги избили според Полен в неговите „Стратегеми” (посветени на военната хитрост на всички времена и народи) или обратното със сина на Томирис убит от Кир, но после скитската царица отмъщава и убива самия Кир?! Така или иначе главата на Персийската империя, като император и буквално, като обезглавен остава при скитите – те са победителите.

Друга не толкова популярна, но велика жена и царица е Тиргатао, нейната история на брак, опит да бъде убита и предадена от мъжа си заради друга и в крайна сметка нейната борба срещу него и Сатир (истинския вдъхновител и интригант) е отделна тема. Впечатляващото е след това – тя става царица, управлява успешно, побеждава опитите да бъде победена с войска и дори с наемни убийци атакували, когато тя пирува – спасява я металния й пояс, после тя ги разпитва жестоко и разбира кои са техните поръчители – Хекатей и Сатир. Тиргатао разгромява войските, земите, градовете и местата където бягат бившия й мъж, и неговия господар, преследва ги методично и едновременно неистово, докато Сатир умира изпаднал в отчаяние (а този същия години преди това се е подготвял за тиранин).  Полиен пише за още една голяма степна фигура – сарматката Амага, жена на Медоссак – този същия цар потъва в пиянство, ракош и лентяйство, жената взема властта в свои ръце, сама съди и управлява справедливо, отблъсква външни врагове, сражавала се рамо до рамо със своите поданици – живяла 2-и век пр.н.е. „Бягайки напред” в ранното Средновековие, археолози и историци отбелязват „поелите щафетата” от скитските, савроматските и сарматските жени – алано-българските появили се в степта – близо 1/3 от погребенията на тези жени са с личното им оръжие (Димитриевския могилник в гористите части на северски Донец)!

 

И сега следва експлозията - в Монголия управлявала войнствена императрица Мандухай-хатун! Остава вдовица на 25 години, но вместо да се омъжи повторно, тя взема управлението в свои ръце, докарва в двореца малко сираче – момче единствен наследник от юанската династия (потомци на Хубилай/Кубилай син на Дженгиз/Чингис хан) с намерението, когато момчето порастне тя да се омъжи точно за него. На втората година от управлението си Мандухай участва в операция срещу западните монголи – ойратите лично водейки конен отряд в бой. Една година по-късно Мандухай превзема крепоста Тас, освен това младата императрица пише цял кодекс на поведение - от такова в двореца, до начин на ядене, като забранява (за победените) ползването на нож за рязане на месо и повелява само отхапването му. Когато сирачето става млад мъж на 19 години, тя се жени за него и му РАЖДА 7 СИНОВЕ, КАТО ТРИ ПЪТИ ТЕ СА БЛИЗНАЦИ И 1 МОМИЧЕ. Авторите твърдят за случай, когато БРЕМЕННА МАНДУХАЙ УЧАСТВА В СРАЖЕНИЯ!

Епичен двубой е този на огузката девойка Бану-Чечек (дъщеря на Бай-Биджан-бек на пръв поглед можем да се пошегуваме с имената, но те също имат своята звучност) с героя Бейрек, като и двамата се представят с чужди имена (какви ли? :) Ръкопашен бой, ту той – ту тя го вдига над земята и хвърля, Бейрек дори в един момент губи, но за да не се посрами пред съплеменниците гнева му го изпълва със сили и той хваща девойката за гърдите, а после успява да я надвие и завърже. Тя му заявява коя е, след което той я целува щастлив три пъти.

 

Нартския епос на този кавказки народец, както и осетинския епос разказват за женска войска сражавала се с черноглавите великани-уаиги. Нашествениците водени от някой си Бархун изтребват цяло село от което по чудо оцеляват девици водени от дъщерята на някой си Даргавсар. Те погребват своите близки и се заклеват да отмъстят, след което заминават в горите и започват да се обучават – една година те се подготвят! След това в битка громят напълно Бархун и хората му, а главата на самия Бархун отрязват и закачат там където са погребали близките си. По-късно дъщерята на Даргавсар помага с войска на нартите в борбата им с великаните и в тази битка тя намира любовта биейки се рамо до рамо с нарта Болатборзай, той също я заобичва когато шлема пада от главата й, и смаян вижда разпиляните коси, за съжаление в боя този нарт спасява момичето, но с цената на живота си... Тогава дъщерята на Даргавсар призовава най-силния сред великаните на двубой и го побеждава – уаигите се изтеглят от земите на нартите. В арменския епос има нещастна любов в любовен триъгълник – Давид Сасун първо в двубой печели Хандут-хатун, после се влюбва в Чъмшик-султан, след това Хандут го зове на бой като заявява, че или тя ще го убие и двете ще бъдат вдовици или той ще победи нея и тогава ще вземе Чъмшик итн итн. Едно споменаване и за кюрдките – жените при тях е трябвало често пъти сами да отбраняват поселенията, когато мъжете ги е нямало, говорело се, че 1 кюрдка е равна на 4 мъже от друг народ, а ако тя не успее да защити семейството си без мъжа, то тя губи уважението на съплеменниците си и за нейните дъщери никой няма да иска да се ожени.

..........



image

за тези поредица е рисувана от германец, но за мен е чудесно за келтско


КЕЛТО-ГЕРМАНКИ

 

В келтския божествен Пантеон богини много – неистовата Бадб, отровната Немаин, злобната Фи, персонификацията на битка – Маха, специалистките във войната - божествата Ану и Кайллех Берри (по-късно с Християнството превърнала се в „монахинята от Берри). Богинята Морриган, по-късно превърнала се в Моргана, а автентичната Морригу се носила над полето на сраженията като стара вещица (в поемата Маг Рат 637г. тя се вие над главата героя Домналл син на Айнмир и му предвещава победа), ирландците отъждествявали Морригу със сива врана. Забавното е, че Морригу не била чужда на любовта и когато си харесвала някой войн се превръщала в червенокоса красавица (без LOreal?!), а иначе яздила не кон, а... крава! По подобие на германо-скандинавските богове и келто-ирландските също падат и умират, за разлика от другите божества и народи – при Маг Туиред поразена е Маха дъщеря на Ернмасс, сестра на самата Морриган и то пада от ръката на някой си Балор. При това първо нашествие Ирландия е завладяна от племената на богиня Дану. След тях обаче се появяват следващите завоеватели, чийто наследници са днешните ирландци – в тази битка (при Слиаб Мис) пада някоя си Скота дъщеря на фараона на Египет, съпруга на Еримон и дъщеря на Мил (тази недомислица, всъщност типично за Средновековието е опита на ирландските монаси да съгласуват историята на техния народ с тази на света). Която и да е била Скота, тя е победена в това сражение, както губи живота си и някоя Фас, жена на Ун – с други думи жените воюват и се жертват в бой. В други боеве стават известни други героини на следващите „ирландци” – Кайндлех дъщеря на Хаймгелт добила своята популярност като жена-войн пада при Муйн Кайндлиг от ръката на Ман, син на Айлил и Медб, а ето и СЛУЧАЙ В КОЙТО ЖЕНА ПОРАЗЯВА МЪЖ – БУЙДЕХ, ДЪЩЕРЯТА НА ФОРГЕМЕН СРАЗИЛА АТ ЛУАН СЛЕД КОЕТО МАЛЪК БРОД НА РЕКА КЪДЕТО СТАВА ТОВА НОСИ НЕГОВОТО ИМЕ. Друга рижава Маха пожелала да заеме освободен кралски престол, но останалите кланови „крале” заявили, че тази власт не трябва да се дава на жена и тогава те се сражават, а победителка е тази Маха – 7 ГОДИНИ ТЯ УПРАВЛЯВАЛА СТРАНАТА. СЪЩАТА ТАЗИ КРАЛИЦА В ТЕЗИ ГОДИНИ СЕ СРАЖАВАЛА ТУ В БОЙНА, ТУ В ЛЮБОВНА СХВАТКА С ПОРЕДИЦА ПРИНЦОВЕ – ОТВЕЖДАЛА ГИ В ГОРАТА И ГИ ПОБЕДИЛА ДО ЕДИН ВСИЧКИТЕ, след което ги връзвала и отвеждала.

 

Епичния и несравним герой Кухулин също се принуждава да се бие с жени, макар първия път да... губи ;) Когато убива първите си врагове и се връща в колесница пълна с окървавени глави, жителите на Емайн го виждат и ги обзема страх, краля им Кохобар уплашен, че героя (ВСЪЩНОСТ 8-ГОДИШНОТО ДЕТЕ КУХУЛИН ! все още не е заситило глада си за бой) изпраща срещу него 35 ГОЛИ ЖЕНИ, МОМЧЕНЦЕТО СЕ... ЗАСРАМВА, СКРИВА ЛИЦЕТО СИ (сладур) ТЕ ГО СВАЛЯТ ОТ КОЛЕСНИЦАТА И ГО ПОТАПЯТ В ТРИ КОФИ С ЛЕДЕНА ВОДА, ЗА ДА УГАСЯТ НЕГОВИЯ ПЛАМЕНЕН ГНЯВ. По-късно Кухулинчо се обучава на военно изкуство при героинята Скатах, която била най-големия майстор на войната не само в Ирландия, но и в съседните кралства. Скатах трябва да се бие с хората на кралица Айфе (водеща чужди племена и също толкова прославена и войнствена), Скатах упоява младия Кухулин, за да не участва в боя, но той бързо се пробудил и застанал в първите редове до синовете на Скатах. След няколко победи над отделни войни на Айфе, Кухулин среща самата кралица в единоборство (той се представя за Скатах). Водача на колесницата на Айфе изпуска и пребива конете, а Айфе с изненада е нападната от Кухулин, той я хваща под гърдите и като „товар” я носи при своите войски, след което тя победена приема да изпълни три негови желания – с първото той прекъсва враждата и войната между Айфе и Скатах, с второто пожелава самата нея за тази нощ, а с третото иска след време тя да му роди син. Как да откаже жената на Кухулин, ТОЙ ИМАЛ УНИКАЛНА ВЪНШНОСТ ;) КАТО СЕ РОДИЛ ИМАЛ 7 ЗЕНИЦИ (3 В ЕДНОТО И 4 В ДРУГОТО ОКО), 7 ПРЪСТА НА ВСЯКО КРАЧЕ, КОСИТЕ МУ БИЛИ ЧЕРНО-КЪРВАВОЧЕРВЕНО-ЗЛАТИСТО (като германското знаме ;) ИМАЛ И 4 ТРАПЧИНКИ В БУЗИТЕ (ЖЪЛТА, СИНЯ, ЗЕЛЕНА И ЧЕРВЕНА), КОГАТО СЕ ГНЕВИЛ ПРИ БОЙ, ЕДНОТО МУ ОКО ТАКА ДЪЛБОКО ВЛИЗАЛО В ГЛАВАТА МУ, ЧЕ ЩЪРКЕЛ НЕ МОЖЕЛ ДА ГО СТИГНЕ, А ДРУГОТО ТАКА ИЗЛИЗАЛО – КАТО КОТЕЛ В КОЙТО СЕ ВАРИ ЦЯЛО ТЕЛЕ, ТОВА ТОЛКОВА ОМАЯЛО УЛАДСКИТЕ ЖЕНИ, ЧЕ ТЕ С ЛЕКОТА СЕ ВЛЮБВАЛИ В НЕГО И КРИВИЛИ ОЧИТЕ СИ, ЗА ДА ЗАПРИЛИЧАТ ПОНЕ МАЛКО НА ЧУТОВНИЯ ЮНАК! Впоследствие Кухулин се бие с войските на Медб, която искала от уладите бика от Куалнге – той побеждава всички изпратени знаменити войни срещу него, но самата Медб не рискува да се изправи срещу него. Въпреки това тя участва в боевете и е описана от война Кетерн, който разкзва на лекаря Фингин обгрижващ раните му – висока, дълголица, бледа със златни коси, пурпурен плащ, златна брошка и държаща копие.

 

Историците от Античността също разказват за келтските жени – Аммиан Марцеллин ги описва като синеоки, белокожи, участващи в клановите боеве на страната на мъжете си, скърцащи със зъби. Тацит споменава за възстаналата Боудикка, че тя поставяла в колесницата пред себе си своите дъщери и призовавала към бунт британците с думите, че те са свикнали да воюват водени от жени и посочвала мотивите за война срещу разюзданите римляни – за отнетата им свобода, за битото тяло, за поруганата чест на дъщерите си и крещейки, че римляните са стигнали дотам, че посягат на всяко женско тяло без разлика на старост или девственост... ВОЙСКИТЕ НА БОУДИККА РАЗГРОМЯВАТ КАМУЛОДУН, ИЗГАРЯТ ОСНОВАНИТЕ ОТ РИМЛЯНИ ЛОНДИНИУМ И ВЕРУЛАМИУМ(Сент Олбанс), В ТЕЗИ ТРИ ГРАДА СА ИЗБИТИ КЪМ 17 000 ДУШИ, А БОУДИККА ПЛЕННИЦИ НЕ ВЗЕМАЛА И ВОДИЛА ВОЙНАТА С ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ЖЕСТОКОСТ. Възстанието скоро е ликвидирано от римските легионери, които твърдят, че в редовете на бунтовниците имало повече жени отколкото боеспособни мъже, Боудикка сама се отравя. Интересно е, че жени воюват не само в редовете на британците, а и в ауксиллиарните/помощни римски войски – две жени изгорени на погребални клади с цялото си въоръжение са открити при разкопки – едната е била на 20 години, а другата на 45, кои са били и откъде не е установено със сигурност, но предположението е, че са от сарматските нумерии в римската армия. ВПРОЧЕМ ЖЕНСКАТА ВОЙНСКА ПОВИННОСТ (!!!) Е ПРЕКРАТЕНА В ИРЛАНДИЯ ЕДВА В КРАЯ НА 7-И ВЕК СЛЕД СТАРАНИЯТА НА МОНАХА АДАМНАН/АДАМНОН по-късно провъзгласен за светец – негово дело е написан закон срещу участието на жените във войните.

Axelle Carolyn - белгийка в ролята на келтка

http://vbox7.com/play:6a74b5fd83

 

 


image

нощен елф, но за мен символ на германо-скади


 В древни времена германските жени са получавали в дар от мъжете си не пръстен, не дреха, не дори кухненска „посуда”, а бойно оръжие! Тацит пише, че недопустими е било сватбените подаръци да са украшения, близките на невестата внимателно са ги оглеждали и са очаквали бикове, кон, щит, копие, меч в отговор на които, жената също надарявала мъжа с някакво оръжие. След бой мъжете и синовете показвали на майките, жените и сестрите си, своите рани. При сражение в което германците като-че ли губели, техните жени на свой ред започвали да крещят и стенат, да се удрят в разголените гърди зовейки мъжете си за още бой и смелост, което често имало ефект и боя се обръщал – за древните германци в жената имало нещо свещенно, пак тя имала прорицателски дар, а съветите на жените се ценели премного. За германите било нетърпимо да загубят жените и децата си и да ги гледат в плен или робство при победилите. Флор разказва в „Епитоми” за решаващата битка на Гай Марий срещу кимврите – във финала на това сражение германските жени се бият използвайки брадви, копия, поставяйки каруците в кръг и качвайки се на тях с което спечелват уважението и страхопочитанието на римляните. Пратениците на Марий с неговите условия са отпратени и римския историк раказва, че жените не се предали, а задушили и разкъсали своите деца, сами една друга се убивали или обесвали на косите си! Трябва да се спомене и още нещо, може би, комично – тъй-като „местонахождението” на митичните амазонки през вековете се мени от мала Азия, към Кавказ, към Каспийско море, стига и до... бездънните германски гори – там също си „имали” амазонки според римската мълва ;) За германо-скандинавския Пантеон и богините в него е излишно да пиша – често пъти те са обвързани с реално съществуващи племена примерно това на лангобардите живеещо по островите на Скадан и саги за Фрейя (жената на Ода/Один), тя дели душите на падналите с мъжа си, а освен това ТЯ ЯЗДИ НЕ КОНЕ, А... ДВЕ КОТКИ ВПРЕГНАТИ В КОЛЕСНИЦА :) Забележителна е може би борбата на Тор с някоя си старица Елли – той не можел да я победи, но и тя не успявала да надделее над него, борбата продължила дълго, Тор едва се държал на краката си, но разбрал – усилията му били напразни, защото Елли била непобедима – въплъщение не на войнски добродетели, а символ на старостта, с която да се бориш е безсмислено! Ще отбележа някои от валкириите: Хилд значи битка, Труд значи сила, Хльок означавала шум и бой, Херфьотур – пътищата на войската, Мист – мъглива, неясна, Гунн – пак битка, Рота – сееща паника, Скулд – дълг. Популярна е валкирията Сигрдрива, която била наказана от Один, защото дала победата не на неговия фаворит конунга Хилям, а Сигрдрива дарила победата на Агнар, който никой не искал да вземе под своя защита. Один я кълне тя никога повече да не види битка и да бъде дадена на мъж, против което Сигрдрива нямала нищо против, но с условието за мъж непознаващ страха. Один я убол с шип на съня, за да чака своя избранник (който и досега не се е появил, защото сагата не я събужда). По-късно тя е отъждествена с Брюнхилд в сагата за Вьолсунгите (брюн откъдето идва думата броня и хилд-битка), която влизала в бой екипирана с шлем и бронирани доспехи (за борбата на Зигфрид с Брюнхилд в Нибелунгенлийд ще се въздържа да пиша). Има още една бронирана ;) Олев в сагата за Хролф – тя била мила на вид, но сурова и непристъпна по душа, кралица на Саксланд – тя имала ризница, щит, меч и шлем известна като най-хубавата невеста в Северните Страни. Харесал я конунга Хелги и със своята армия я изненадал, а тя виждайки положението си неподготвена пред дебаркиралия враг се съгласява на сватба в същия ден. Хитрата Олев обаче имала свой план – вечерта жениха и победителите се напили, той не бил способен нито за бой, нито за любов, тя го убола с шип за сън, отрязала косите му, намазала го и го напъхала в чувал, после го отнесла на корабите му с уж неговата заповед да отплават, с техния крал щял да ги последва. Когато по-късно неговите хора изумени го изкарват от чувала и се връщат със своите драккари, то на сушата ги чакала подготвената с войската си Олев – Хелги разбрал, че по-добре да си „обира крушите” вместо да влиза в бой. Интересна е историята на принцесата Алфхилда – бъдеща кралица и пиратка – още от малка тя се славела със своята красота и за това ходила увита в дрехи далеч от чуждите погледи. Това се сторило малко на баща й, и Сивард я заточил в отдалечен дворец охраняван от отровни змии с условието, че ако някой кандидат-жених преодолее всички препятствия, то ще получи амнистия и самата принцеса. Успял някой си Алф, който унищожил змиите и след това се оказал... поборник за еманципация :) – пожелал сама принцесата да избере него или някой друг – тя разбира се избрала като най-достоен именно него. По-късно несправедливо обвинена АЛФХИЛДА СЕ ПРЕОБЛИЧА В МЪЖКИ ДРЕХИ И ОГЛАВЯВА ШАЙКА ОТ ДЕВОЙКИ И НАМИРА ОТРЯД РАЗБОЙНИЦИ ОПЛАКВАЩИ СВОЯ УМРЯЛ ГЛАВАТАР – ВИЖДАЙКИ КРАСОТАТА НА РАЗКРИЛАТА СЕ АЛФХИЛДА ТЕ УДОВЛЕТВОРЯВАТ ЖЕЛАНИЕТО ИМ ДА ЗАСТАНЕ ТЕХЕН ПРЕДВОДИТЕЛ! Така тя свършила велики дела, но накрая се срещнала в морето с отхвърления жених Алф – в битката побеждава неговия флот, а в един епизод неговия съратник Боргар с удар сваля шлема от главата на Алфхилда – виждаки красотата й той решително заявява, че е готов да се бие само с целувки... След това Алф отново се събира с Алфхилда, тя приема отново жеснките дрехи, имат дъщеря, а Боргар се жени за друга пиратка от която имат син Харалд итн

 

Друга за която пише САКСОН ГРАММАТИК е ЛАДГЕРДА („тази” която гледаме в сериала Vikings), тя живее в 9-и век и е определено време жена на датчанина от рода на Инглингите РАГНАР ЛОДБРОК. Що иде реч за него - изключителен живот и мъчителна смърт след поражение, ВЕЛИКИ СА НЯКОЛКО НЕГОВИ СИНОВЕ, ОСОБЕНО БЬОРН ЖЕЛЕЗНИЯ (изигран в сериала от Алекзандер Лудвих/г), КОЙТО ОТМЪЩАВА ЗА БАЩА СИ РАГНАР - МОГИЛАТА НА БЬОРН И СЕГА МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ В СКАНДИНАВИЯ (разбира се, в сериала е пълно с "неточности" и НЕИСТОРИЧНОСТ въпреки, че е на History), но това както се казва е друга история. Накратко: шведския конунг Фре побеждава норвежкия Сивард, след което оковава във вериги жените от рода на Сивард, вкарал ги в бордей и ги отдал на публично поругаване. Рагнар, който се падал внук на Сивард решил да отмъсти и дебаркира в Норвегия. Към войските му веднага започват да прииждат жени облечени в доспехи и с оръжие, пострадали от насилието на другия конунг, те заставали до мъжете и само разпускали косите си, за да бъдат различими, сред тях се откроявала с бойните си умения тази Ладгерта. Рагнар се реваншира за смъртта на дядо си, а от видяното в битката приписал победата си точно на тази жена – след това я проучил и разбрал, че тя също има знатен произход и предлага брак. Тя с презрение отхвърля „офертата”, но за да охлади страстта на Рагнар пожелала пред нейния дом да има завързани куче и мечка. С тези зверове обаче, победителя над шведите не можело да удържиш, с оръжие той преминава този „заслон”, покорява своята несговорчива бъдеща жена и от нея има две дъщери и сина Фридлайф. След време Рагнар отпраща Ладгерда и се жени за шведката Торе (дъщеря на шведския конунг Геродд), в Дания обаче избухва гражданска война и тогава Рагнар се сеща за първата си съпруга – ТЯ ИДВА НА ПОМОЩ СЪС 120 КОРАБА, АРМИЯ, ВТОРИЯ СИ МЪЖ, ПОРАСТНАЛИЯ СИН И ОТНОВО СЕ ПОКРИВА СЪС СЛАВА В БОЕВЕТЕ. След това обаче се връща в кралството с втория си съпруг и го... убива с връх на копие скрит от нея, узурпира титула и трона му. Интересно е, че в Гердрупе е открита могила на жена с копие живяла по времето на Ладгерда, погребана с копие и невъоръжен роб до нея – той не е бил охрана, а слуга, в Оснесе пък има погребение от 10-и век в което главата на въоръжена жена почива върху боен щит. И отново да се усмихнем... пак тези амазонки ;) - откриваме ги в думите на Адам Бременски, който този път ги ситуира на изток от Свеония/Швеция в местаста на Рифайските гори, в снеговете, където обитават циноцефали, циклопи и... амазонки. Разказвало се, че тези жени ЗАБРЕМЕНЯВАЛИ... ПИЕЙКИ ВОДА :) в краен случай зачевали от самотни търговци, пътешественици или даже от... ЧУДОВИЩА (дивен свят;)!

 


Кристанна Льокен/Локън като Брунхилда

http://www.vbox7.com/play:caef16b090

 

 

 

image 




Гласувай:
36



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zelas - Жената не може да бъде воин. Това са ...
01.09.2014 13:30
Жената не може да бъде воин. Това са крипто-сексуални фантазии.
цитирай
2. germantiger - Невежеството ти, може да бъде коментар! Истина - не
01.09.2014 13:42
Разбира се, че жената може да е войн!

Ти КАТО МЮСЮЛМАНИН чудесно съзнаваш това, примерно покрай ислямските жените в Норд-ост.

Извън митовете исторически бележити жени вкл. вождове-индианки ще "срещнеш" в следващия постинг ако наминеш. За жени-снайпери през ВСВ, за такива в израелската армия днес е излишно да споменавам.

Поздрави с истината.
цитирай
3. minevv - da
01.09.2014 14:26
Красота.. добър подбор фрнд

Жената може да е равна на мъжа във почти всичко, но във войнството е задължително!!!!
За съжаление мюсюлманите са твърде обременени
цитирай
4. germantiger - ...
01.09.2014 14:53
Благодаря minevv за подкрепата!

В прочетеното от мен не видях арабки жени-войни или туркини примерно?!
Несъмнено ги е имало, но също така несъмнено религията на zelas отрича таз им роля (както и всеки здрав смисъл), но СЛУЧАЯ И ХАРАКТЕРА издигат такива образи ДЕЙСТВИТЕЛНИ и НЕДЕЙСТВИТЕЛНИ КАТО ПОТРЕБНОСТТА ОТ СИМВОЛИ И ПРИМЕРИ.
цитирай
5. aip55 - Нормално е
01.09.2014 16:09
в митичните приказки да има такива жени войни!
Но се съмнявам, че това може да е реалност. Тази женствена мистика е приятен гъдел за егото на жените. Но съм далеч от мисълта, че жените отстъпват по-логика на мъжете.

А за преведеното от Вас получавате комплименти от мен за труда Ви Немски тигре!
цитирай
6. germantiger - В допълнение на aip55 и блг за коментара
01.09.2014 16:21
Жените "най-общо казано" отстъпват на мъжете във физически параметри, бързина на мислене и реакция. Те са проблем в армията освен с тези си слабости и цикъла и още нещо фундаментално - биха могли (и без да желаят) да разбият мъжки колектив поради съперничество на няколко мъже за една жена.

Жените също така (масата от тях) имат проблем (нормално) с картините на детска смърт, което в една война също за съжаление често е факт.

Без съмнение повечето в постинга е мит, но някои от споменатите тук са реални исторически личности, а във втория постинг ще има над 10 такива жени!
цитирай
7. troia - :))
01.09.2014 20:20
Определено женските оръжия са много. Ако една жена - воин не победи физически мъжа, то тя ще го накара да се влюби в нея и пак ще триумфира.:))
Жените наистина отстъпват на мъжете и не са родени да воюват, но според мен ако мъжете бяха по-състрадателни, нямаше да има толкова смърт, битки и агресия по света.
Много интересен постинг и много труд! Браво!
цитирай
8. germantiger - ...
01.09.2014 20:43
Абсолютно си права за арсенала на дамите :)
И най-силния пада в слабост пред нея - САМИЯ ЖЕЛЕЗЕН КРОМУЕЛ Е ПЪЛЗЯЛ ПРЕД ЕДНА МАЛКА ЖЕНИЧКА, за жалост сега ми убягваше името й, но пък страст тяхна :)

Ще те цитирам в друго:
Жените наистина отстъпват на мъжете и не са родени да воюват, но според мен ако мъжете бяха по-състрадателни, нямаше да има толкова смърт, битки и агресия по света.

(Макар войните да са почти винаги продукт на интерес, политика, икономика, има място и споменатото от теб)
цитирай
9. cefules - В стрелбата е доказано, че жените ...
01.09.2014 21:27
В стрелбата е доказано, че жените имат по-добри възможности от нас, мъжете. А и достатъчно е да погледнем как е в природата. Независимо за какво животно става въпрос, ако майка чувства рожбата си застрашена е готова така да го брани, че да създаде проблеми, че дори и да убие далеч превъзхождащ я звяр. Във война се проявяват скритите заложби на природата, майчиния инстинкт е сериозно оръжие. Никога не съм се съмнявал, че жената може да бъде много добър боец.
цитирай
10. viva1122 - G_T
01.09.2014 21:27
Интересен и впечатляващ пост! Прочетох го с интерес - за мен темата е малко позната, да не кажа изобщо непозната, но увличаща. Винаги е хубаво човек да научи нещо повече. Уважавам жените, които са наравно с мъжете не само във война, а и в живота изобщо! Поздравления!

цитирай
11. michaelah - Много интересно!
01.09.2014 21:58
Ще се радвам следващият ти постинг да бъде за Великите жени в българската история,защото за тях се знае или прекалено малко или нищо! :)
цитирай
12. germantiger - ...
01.09.2014 22:50
cefules написа:
В стрелбата е доказано, че жените имат по-добри възможности от нас, мъжете. А и достатъчно е да погледнем как е в природата. Независимо за какво животно става въпрос, ако майка чувства рожбата си застрашена е готова така да го брани, че да създаде проблеми, че дори и да убие далеч превъзхождащ я звяр. Във война се проявяват скритите заложби на природата, майчиния инстинкт е сериозно оръжие. Никога не съм се съмнявал, че жената може да бъде много добър боец.


Във война и бой снайперската стрелба е изключение, това е ситуация и действие, което не прави войната, а е изключение с минимална "тежест" в нея.

Не оспорвам написаното от теб, дори се замислих за търпението на жената или спокойствието и пр. качества, които ще обосноват думите ти или излседването, което си чел.

Впрочем УНИКАЛНИТЕ СНАЙПЕРИ В ИСТОРИЯТА СА МЪЖЕ И ТЕ ЗАСЛУЖАВАТ ОТДЕЛЕН ПОСТИНГ - не лоша идея! Този, който за мен е ненадминат сред тях е един американец от Виетнамската война - направеното от него мисля е непосилно за друг човек.

Благодаря ти, за коментара, защото ми даде чудесна идея за постинг, дано не я забравя!
цитирай
13. germantiger - ...
01.09.2014 22:52
viva1122 написа:
Интересен и впечатляващ пост! Прочетох го с интерес - за мен темата е малко позната, да не кажа изобщо непозната, но увличаща. Винаги е хубаво човек да научи нещо повече. Уважавам жените, които са наравно с мъжете не само във война, а и в живота изобщо! Поздравления!



Аз също ги уважавам, стига да не е самоцел и въпреки самите тях - цената също е от значение.

признавам, че живеем все още в мъжки свят и си мисля (дано не греша), чер на жените им е по-трудно професионално в почти всичко?!
цитирай
14. germantiger - ...
01.09.2014 22:55
michaelah написа:
Ще се радвам следващият ти постинг да бъде за Великите жени в българската история,защото за тях се знае или прекалено малко или нищо! :)


Сърдечно благодаря за идеята, но аз едва ли мога да я осъществя ;(

Първо не съм специалист (за жалост) въобще в българската история и съм го признавал неведнъж.

Второ - един истински български патриот или националист би могъл да въплъти в постинг с твоята идея не само своето знание, но и дух, внушение, емоция (аз мисля, че не)

Трето - ЗАЩО ТИ НЕ НАПРАВИШ ТОЗИ ПОСТИНГ ИЛИ АКО ДРУГИ СА НАПИСАЛИ ТАКИВА - ПРЕПОРЪЧАЙ :)
цитирай
15. balar - Защо заминавайки на война
02.09.2014 08:25
древните народи са оставяли жените в къщи? Защото като майки, сестри и дъщери те са биле идеалните защитници на дома. При определени обстоятелства жените могат да бъдат крайно жестоки. Може би така са се родили легендите за амазонките, които откриваме по цял свят.
цитирай
16. tota - древните народи са оставяли жените ...
02.09.2014 09:29
balar написа:
древните народи са оставяли жените в къщи? Защото като майки, сестри и дъщери те са биле идеалните защитници на дома. При определени обстоятелства жените могат да бъдат крайно жестоки. Може би така са се родили легендите за амазонките, които откриваме по цял свят.


Изцяло споделям коментара. Не бива да забравяме това, че жената е пазителка на дома, но има и друго - тя дава живота и пази живота. Как ще вдигне и насочи ръка срещу роден от майка. Само обстоятелствата са я принуждавали да измени на себе си.
цитирай
17. leonleonovpom2 - Поздрави!
02.09.2014 09:42
Жената има неограничени способности
Тя продължава родът, разбира се благодарение на двуполюсния модел. Това учените отдавна са го разбрали, че е заложено в природата, само политиците и военните не могат да го схванат
Че жените могат да бъдат войни го доказаха еврейките през 60-те години когато батальоните им разбиха арабите в шестдневната война
Тогава беше популярна една карикатура на еврейки, като амазонки ,с автомат и голи гърди, която беше озаглавена:
- На гърдите си те изнесоха войната
И все пак, жената се е доказала като стожер на семейното огнище, да използвам архаизми, нека се занимава с него!
Приятен ден , Германтигър
цитирай
18. syrmaepon - Благодаря много и за личното посвещение. )
02.09.2014 10:06
Постът наистина е изпълнен с многобройна информация. Специално за Херкулес - аз съм фен на този филм https://www.youtube.com/watch?v=S3DGydqcvaE , който според мен е най-близо до историческата достоверност. Не трябва да се забравя, че преди главното божество да има мъжки ипостас, то е било женско. Способността да пораждаш плод се приема като божествено качество, вероятно поради което в много древни общества жените са имали висок статут и свободно поведение. Например жените в Микена, според учените повече могат да се оприличат на съвременни жени, от колкото например на християнки от 13 век. Точно това е отразено и във филма за Херкулес.
Що се отнася до Томирис и Кир, аз въобще не се съмнявам, че именно масагетите са опили персите, защото тази тактика на по-слабия противник да отвлече вниманието на по-силния и алчен и жаден враг, за да му отсече главата е многократно повтаряна в историята от Крум та чак до Волжки Булгар )))))))))
цитирай
19. vencivaleri1951 - Конвулсиите при оргазъма и при агонията си приличат.
02.09.2014 10:06
Не напразно наричат оргазчите малки смърти. Та от тази гледна точка, а и от практиката не можем да отречем че дамите са способни да бъдат войни. Човешката история познава жени големи войни и мъже военачалници големи пу-ки.
В днешно време пък оръжията са тлкова усъвършенствани, че никакъв проблем няма харвардска възпитаничка с голямо Ай Кю в главата да срине за минути държави.
Казвад, че някъде към 90те психолозите на МОСАД успели да наложат възбрана в службите като килъри да работят жени. Причината била, чеубийствата им харесвало- просто са далеч по отмъстителни от мъжете и това всеки от нас го е "изпитвал на гърба си":)
цитирай
20. syrmaepon - Ето и от мен нешо
02.09.2014 10:08
Орайда
из карачаево-балкарския фолклор
Тази история е много стара.Събрали се хората в долината Учкулан,за да мерят сила и да видят кой е най –силен.Дълго се борили и накрая най-силен се оказал един момък от Теберда на име Хасан.Сред събралите се имало един с воал на лицето,който дал знак,че иска да се пребори с победителя.Двамата излязли по-средата на мястото,дълго се борили.Накрая човекът с воала хванал Хасан и го повалил на земята.Победения момък поискал да види лицето на съперника си.Един от събралите се в тълпата скочил на коня си и смъкнал воала и шапката от главата на бореца.Като лъч на слънцето засветила прекрасна девойка – Орайда.Победения борец се заплеснал по девойката и съчинил песен.Така било писано – мълвели старците – наверно тези двамата се борили един за друг,затова нека се оженят.
Много време минало.И хората и скалите забравили външността на Орайда,а нейната смелост все още е жива.На сватби и празници звучи нейното име – с Орайда откриват празника,с думата Орайда девойката се жени,и пак с Орайда – пристъпва за първи път в дома на съпруга си.
цитирай
21. germantiger - ...
02.09.2014 13:59
leonleonovpom2 написа:
Жената има неограничени способности
Тя продължава родът, разбира се благодарение на двуполюсния модел.
Че жените могат да бъдат войни го доказаха еврейките през 60-те години когато батальоните им разбиха арабите в шестдневната война
Тогава беше популярна една карикатура на еврейки, като амазонки ,с автомат и голи гърди, която беше озаглавена:
- На гърдите си те изнесоха войната
И все пак, жената се е доказала като стожер на семейното огнище...


Напълно подкрепям заявеното като една от същностите в жената и благодаря за интересния детайл с еврейките, "афоризма" не го знаех!
цитирай
22. germantiger - ...
02.09.2014 14:09
vencivaleri1951 написа:
Не напразно наричат оргазчите малки смърти. Та от тази гледна точка, а и от практиката не можем да отречем че дамите са способни да бъдат войни. Човешката история познава жени големи войни и мъже военачалници големи пу-ки.
В днешно време пък оръжията са тлкова усъвършенствани, че никакъв проблем няма харвардска възпитаничка с голямо Ай Кю в главата да срине за минути държави.


За малките смърти го научавам от теб, а за руските снайперистки от ВСВ и двамата знаем - има такава поредица за съветски героини.
Впрочем, понякога тези "възпитанички" ценят човешкия живот по-малко от някои военни...
Благодаря, че намина в блога ми!
цитирай
23. germantiger - Към syrmaepon
02.09.2014 14:17
Също предпочитам линкнатия от теб трейлър на тази версия Херкулес!
Нещо повече - има я ОЗВУЧЕНА НА БЪЛГАРСКИ В ДВЕ ЧАСТИ В ЗАМУНДА.
Речта на героя за доброто и злото в боговете е паметна (поне за мен)!

На мен също ми се струва, че варианта с Томирис и нейната хитрост над Кир е по-вероятна, защото действително победителя са тя и скитите, логично е твоето разсъждение за този подход срещу на пръв поглед по-силния.

Благодаря за историята с Орайда - симпатично предание :)
цитирай
24. batogo - !!!:))) Поздрав за постинга! Научих много неща, които не знаех.
02.09.2014 15:16
Като става въпрос за жените, мога да допълня само, че който подценява жените, винаги губи. Умните мъже никога не подценяват способностите и качествата на жените.
цитирай
25. viva1122 - Това е хубаво на поста - мога отново и отново да го препрочитам - съдържаателен
02.09.2014 16:17
batogo написа:
Като става въпрос за жените, мога да допълня само, че който подценява жените, винаги губи. Умните мъже никога не подценяват способностите и качествата на жените.

- Напълно съм съгласна с този коментар и ще добавя -"Зад успеха на един мъж стои една умна жена"- цитирам по памет

- и още нещо
"À la guerre comme à la guerre." - "На война като на война"
Според мен на война няма значение пола - а подбор на войници - обучени и подготвени физически и със знания, с характер и не на последно място Мотивация
И въпреки това - знам, че е невъзможно, но пак ще кажа: - НЕ НА ВОЙНАТА!
Иска ми се цялата тази енергия влята в това лудо начинание - война, да бъде впрегната в развитието и добруването на цялото човечество. И за съжаление, знам, че не може и защо не може, поне за сега.
цитирай
26. germantiger - Благодаря balar
02.09.2014 22:54
balar написа:
древните народи са оставяли жените в къщи? Защото като майки, сестри и дъщери те са биле идеалните защитници на дома. При определени обстоятелства жените могат да бъдат крайно жестоки. Може би така са се родили легендите за амазонките, които откриваме по цял свят.


С тази логика и обяснение също съм съгласен - то присъства в обяснението защо жената посяга на оръжието. Митовете вероятно са възникнали по различни причини, една от които реална тяхна основа (макар превратна, променена вече с времето, фантазията и абсурда, но и с поуката в един мит). Мисълта ми е - хората се нуждаят от образи, образци, митове, легенди. Потрребността вероятно винаги ще я има!
цитирай
27. germantiger - ...
02.09.2014 22:58
16. tota:

Не бива да забравяме това, че жената е пазителка на дома, но има и друго - тя дава живота и пази живота. Как ще вдигне и насочи ръка срещу роден от майка. Само обстоятелствата са я принуждавали да измени на себе си.

...

И с теб съм съгласен tota.
Като-че ли всички стигаме в съгласие (каквото мисля е очаквано) в няколко насоки - първо жената дарява живот и има заради това по-особена същност различна от типичната за жестокостта на войната и второ - жената в различни ситуации и различно мотивирана може да посегне към оръжието - тогава тя е способна, показала го е и не бива да бъде подценявана или неглижирана пред уменията на мъжа.
цитирай
28. germantiger - ...
02.09.2014 23:00
24. batogo - !!!:))) Поздрав за постинга! Научих много неща, които не знаех.
15:16
Като става въпрос за жените, мога да допълня само, че който подценява жените, винаги губи. Умните мъже никога не подценяват способностите и качествата на жените.

...

Благодаря за комплимента и оценаката на постинга. Добрата дума винаги ме окуражава и надявам се втората част също да заслужи похвала от теб.

Както писах по-горе на тота и не само на нея:
жената в различни ситуации и различно мотивирана може да посегне към оръжието - тогава тя е способна, показала го е и не бива да бъде подценявана или неглижирана пред уменията на мъжа.
цитирай
29. allvin - :)
03.09.2014 01:28
И в днешно време някои жени превъзхождат мъжете - например Елена Ваташка( председателката на клубовете на футболните запалянковци),определено струва колкото 100 политици. :)
цитирай
30. veilet - Всеизвестно е, че жените в някои ...
05.09.2014 15:44
Всеизвестно е, че жените в някои случаи превъзхождат силния пол. Напр. те правят в едно и също време няколко неща едновременно, докато при мъжете това е последователно едно след друго. Жените издържат на по-силна болка от мъжете и т.н. писано е много в тази посока, на който му е интересно може да се информира. За качествата на жената-войн говорят и редица български легенди и предания: Сирма войвода, Румена войвода и.и.и.... Хубаво е, че чрез този постинг узнах и за други жени- бойци в детайли. Не оспорвам военните дарби и заложби на редица нежни създания, но моето виждане е, че една Жена е затова Жена, за да не се равнява с Мъжете /по възможност, ако не го налагат условията и събитията/, а да бъде преди всичко МАЙКА и истински Приятел на Човека до себе си. Ами, старомодна съм си...:))) Поздрави!!!
цитирай
31. get - - Тигре, ще прощаваш ако прозвуча, казвайки ... че в Заглавието на поста ти, се съдържат двете основни качества на Богинята на Любовта
14.09.2014 14:38
germantiger написа:

ЖЕНА и ВОЙНА

... точно е изразено това, в "Ерос и Танатос" от поета Д.Дамянов:
"...
Боже, туй ли е предишното ми тяло?
Или в чуждо съм превъплътен?
И се борят Ерос и Танатос
в мен. И проумявам изведнъж -
само Ерос мъж е, а жена е там
Танатос, с име пак на мъж.

Да, жена си е - жена последна.
Хубава. С най-дългата коса.
Не за милване, а за коситба ледна.
В кой ли хубав ден ще ме погледне:

"Хайде - Идвам да те окося ... !"

За Втората жена:
- За нея Р. Бърнс е създал нещо непреходно?
"По пътя ме настигна мрак,
планински вятър, силен мраз.
Замрежи всичко ситен сняг
и без подслон останах аз.

За щастие във моя смут
една девойка ме видя
и мило в своя дом приют
за през ноща ми даде тя.
...
Тя трепна в моите ръце
и каза, като в мен се сви:
“О, ако има в теб сърце,
моминството ми остави.”.

Тя бе с коси от мек атлаз
и бяло като крин чело.
С ухайни устни беше таз,
която ми постла легло.
...
Целувах милото лице,
косите и от мек атлаз.
И тъй, с момичето в ръце,
във сън дълбок потънах аз.
...
Години има оттогаз,
бледнее бялото чело.
Но все по-скъпа ми е таз,
която ми постла легло."

- Първата и Святата е тази, която пише Ботев?
"Ти ли си, мале, тъй жално пела,
ти ли си мене три годин клела,
та скитник ходя злочестен ази
и срещам това, що душа мрази?
...
Една сал клета, една остана:
в прегръдки твои мили да падна,
та туй сърце младо, таз душа страдна
да се оплачат тебе горкана...

Баща и сестра и братя мили
аз да прегърна искам без злоба,
пък тогаз нека измръзнат жили,
пък тогаз нека изгния в гроба!"

- Няма да се спирам, защо късноантичните "профанизатори"(а и религиозните им следовници от абрамистичните религии) са покрили с такава гротексна и позоряща слава, жените или "момите-мъже" ... тоест служителките на девата-богиня Артемида ... която е една от формите на палео-европейската Богиня Майка?
- Но ще се въздържа от по-нататъшни коментари, тъй като, нямам славата на Мирча Елиаде или най-малко проф. Маразов :))

- Поздрав, за добрият пост!
цитирай
32. nbrakalova - За да помисли една жена да стане в...
23.10.2014 16:49
За да помисли една жена да стане воин, преди това тя е била наранена в някаква степен или по някакъв начин, независимо дали като майка, жена, или… дете. Темата, митична или реална, някогашна или съвременна, има своите основания. Наистина жената не е създадена, за да бъде воин, но обстоятелствата могат да я предизвикат и да я превърнат в такава. Защото преди да бъде защитница на дома, тя е създадена личност.
Поздравления за мащабния постинг!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: germantiger
Категория: История
Прочетен: 4619720
Постинги: 412
Коментари: 7517
Гласове: 21816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031