Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2008 10:33 - Ликвидност ли – ако може да не е днес!*
Автор: bigbear Категория: Бизнес   
Прочетен: 2649 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 24.04.2008 15:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Подобно известната филмова реплика „Татко ми каза, че ще ми купи колело, но друг път”  се развиват и решенията около подобряване на ликвидността. Дневната търговия била разрешена според големите заглавия на статиите, но с малките букви започват отлаганията – това ще е само след като се публикува наредбата и след като централен депозитар бъде готов с гаранционен фонд, за който пък сигурно изведнъж ще потрябва наредба която пък ще трябва да се съгласува с инвестиционната общност и така нататък и така на татък...За бюрократа девизът е „Няма търговия няма проблем”, но брокерите и борсата не трябва да забравят, че инвеститорите гласуват с краката си и винаги могат да сменят пазара... Ликвидността е основният проблем на пазара. В момента голяма част от инвеститорите приличат на зрители в препълнена тъмна кино зала, които са видели включени червени надписи за пожар и се опитват да излязат едновременно, а вратата /дневната ликвидност/ е малка и се запушва от самите тях. Сега дори сигнала за опасност изчезне и да пуснат много хубав филм, те ще продължат да са с гръб към екрана и да искат да излязат... До кое ниво ще стигнат индексите в търсене на дъно ще зависи най вече от добавяне на нови инструменти за ликвидност и повече прозрачност /светлина/ върху информацията за пазарните участници – фондове и компании. Колкото повече информация се скрива и по малко инвестиционни инструменти има в наличност толкова по често инвеститорите ще избягват инвестиционните решения в България. Финансовият пазар е глобален, а инвеститорите винаги търсят оптимума на съотношението печалба / риск. Това не е добре единствено за българските инвеститори, защото тук в България те имат сравнителни предимства – цялата информация винаги е на български, познават доста повече начини за събиране на допълнителна информация за инвестициите си и други, докато в чужбина те веднага влизат в ролята на изоставащ информационно участник ползващ вече най-вероятно предварително употребени анализи и новини...От една страна знанието намаля риска, а пък липсата на ликвидност е  риск, който се купува на много ниска цена... Единственото място на което българските брокери имат пазарно предимство е БФБ и те са на път да го загубят. Въвеждането на немската платформа за търговия на борсата XETRA ще даде пазарно предимство на чуждите брокери в България, които имат работещи такива платформи и в други държави. До сега част от успехите на нашите брокери се дължаха на доброто познаване на психология на основната маса инвеститори, които търгуват на пазара, защото болшинството от тях са техни клиенти.   Влизането на нови чужди инвеститори ще е добро за пазара, но ще застраши именно запазването на водещата роля на българските ИП. Скоростта на този процес силно ще зависи от новите инструменти за повишаване на ликвидността защото международните инвеститори трудно ще зарежат ликвидните пазари за да дойдат при нас, освен при достатъчно ниски цени, която да е приемлива компенсация за поетия риск. 

* - заглавието е вдъхновено от реплика във филма Ледена епоха, там на въпроса каква ти е разликата дали ще те изядем днес или някой друг утре Ленивеца отговаря "Ако може да не е днес!"


Тагове:   може,   ликвидност,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. meto76 - Има ли решение за въвеждането на ...
24.04.2008 14:59
Има ли решение за въвеждането на XETRA.И от кога трябва да стане.
цитирай
2. bigbear - Цитати
24.04.2008 15:52
Основен приоритет в дейността на БФБ-София в краткосрочен аспект е внедряването на платформата, използвана от Франкфуртската борса, XETRA, като основна система за търговия. Предвижда се търговията на XETRA да започне в средата на 2008 г.

Иван Такев
Срокът за старта на търговската система XETRA остава 16 юни Главен оперативен директор на БФБ - София
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bigbear
Категория: Бизнес
Прочетен: 295760
Постинги: 70
Коментари: 97
Гласове: 402
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930