Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2009 10:00 - Пазар като една човешка длан
Автор: bigbear Категория: Бизнес   
Прочетен: 2669 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

При всяко покачване на пазарите в САЩ започват напомнянията за връзката на цените на акциите ни с външните пазари. Корелацията обаче е само към големите вълни навън, като поради липса на ликвидност пазара ни игнорира малките движения.

Инвестирането независимо от понякога силно емоционалния си контекст се прави при наличие на възможност за положителен резултат. За да се постигне положителен резултат на нашия пазар е нужно като минимум да се познаят две събития – първо положителна вълна на покачване на цените и второ наличие на достатъчно търсене на високите нива. Ако приемем, че положителният резултат от  възходящото движение е 50 %, но в България вероятността във върховата точка ликвидността да е достатъчна да се продаде цялата позиция да е 10 %, а в САЩ тази вероятност да е 100 %, то ако инвеститора прогнозира 10 % движение в САЩ  и 50 %,  на нашия пазар, то по-малкото, но значително по-сигурното от към ликвидна гледна точка ще е предпочитано, защото в очите на инвеститора движението в България ще е еквивалентно на 5 % движение в САЩ.

Новоинвестираните парични потоци, финансовата енергия на света, също като светлината се движат по линията на най-малкото съпротивление. Българският пазар се превърна в дялов пазар. Всичко е в ликвидността - няма ли я акциите стават зависими най-вече от дивидента и счетоводната стойност. Има ли ликвидност акциите са барометър на икономиката, иначе са депозитен дериват.

Сравнението на инвестиционните възможностти се влошава още повече от липсата на инструменти на нашия пазар. Търгуването на индекс, депозитен сертификат или опция позволява на инвеститора на развитите пазари от правилното прогнозиране на еднопроцентно  движение независимо в коя посока, да извлече възвращаемост на вложените средства надвишаваща десетки пъти размера на движението.

И в резюме – тук може да се играе само в посока нагоре и то само при достатъчно големи движения, за да е сигурно излизането. Сега според болшинството инвеститори външните пазари са били във възходяща посока достатъчно дълго и дори и да продължат да растат още известно време, възходящото движение не е достатъчно голямо, за да се отиграе сравнително безрисково в България и от там цените при нас ще спадат до тогава докато риска от неликвидност умножен по размера на потенциалното възходящо движение не стане достатъчно изкусителен.

Често липсата на ликвидност при нас се обяснява с големите пакети, които се държат от мажоритарните собственици  / 70 – 80 % / , но аз винаги си спомням за един случай, които ми направи силно впечатление преди десетина години в САЩ. Публично търгуваните акции на брокерската къща на първата брокерка милиардер бяха само 5 %, но това не попречи дневния оборот да е 17 пъти по-голям. Инструменти и облекчения на спекулативната търговия в рамките на деня е това което прави 97 % от обема, другите 3 % са реалното дългосрочно инвестиране. При нас имаме възможност само за второто...

За липсата на иновации на нашия пазар са до голяма степен виновни брокерите. Инвестиционите посредници също тръгнаха по линията на най-лесните печалби. За 2008 година свързаните с ИП управляващи дружества са получили приходи в размер на  17,4 милиона от управление на активи, а първите четири управляващи дружества на АДСИЦ са получили 14,3 милиона. Същата сума, за да се спечели с брокерски сделки при обичайната за частните платформи или КОБОС брокерска комисионна от 0.5% е необходимо борсовият оборот за 2008 да е бил над 3.2 милиарда лева. Това е близо два пъти по-голямо от реалния оборот за 2008 година, изключвайки пакетните сделки при Петрол, Корпоративна банка и Химимпорт.

Това е един цял несъздаден пазар за маржин покупко – продажби. Липсата му предопределя невъзможността да се отиграват дневни новини и краткотрайни импулси. От гледна точка на дългосрочния инвеститор ценовите нива на сигурно влизане с достатъчен резерв  на маржин безопасност се намират под счетоводните стойностти и при цена даваща дивиденска доходност по-висока доходност от депозит. Решенията за покупко продажба по такива кринерии се взимат  много рядко - веднъж на тримимесечие или година. Докато дневният спекулант има нужда само от събитие което поражда силен дневен импулс, финансови инструменти за да го отиграе и достатъчно ликвидност за да си прибере печалбата. На спекулатна в общия случай му сравнително безразлична дългосрочната дейност на компанията, важна е техническата фигура в момента и прогнозните вероятности за техническото движение на цената. Решенията за сделки се взимат ежедневно и то по много пъти. Всичко това като цяло води до търгуване на по- високи ценови нива от приемливите за дългосрочно инвестиращите. Ето този несъздаден пазар е причината нашите акции да намерят подкрепа на далеч по – ниско от върха в процентно изражение.

Управляващите дружества на договорните фондове сега попадат в капана поставен им от бездействието на обезкървените им брокерски къщи -  свиващ се и неликвиден пазар, огромни за размерите на настоящата ликвидност позиции в български акции, липса на нови инвеститори поради силния негативен отклик от неспечелите стари инвеститори.

Какъв е изхода? Когато инвеститорите загубят доверие те напускат пазара, но българските брокери надали могат да направят същото – на чуждите пазари конкурентите им имат поне един живот преднина. Затова българските посредници трябва да развиват пазара си тук като инвестират от печалбите си от доверително управление в финансови иновации, без да чакат Комисията или Борсата да направят нещо по въпроса, защото брокерите печелят от процент умножен по обем търговия, докато другите два отбора печелят само от времето през което заемат длъжността...




Тагове:   ликвидност,


Гласувай:
3



1. marandi - :)
09.11.2009 18:32
Прилична статия, колега. Поздравления!

Можело е да се доразвие още малко в някои аспекти от гледна точка сигурност по "веригата" спрямо настоящата/близко бъдеще ситуация в БГ.

Ама, нямало пълно щастие ...

Шегувам се. Успех!
цитирай
2. bigbear - Прогнози
09.11.2009 21:15
Хубавото на финансовите инструменти е че няма значение каква ще е бъдещата сигуация в страната - ако ги има ще има повече ликвидност , ако ги няма - ни ликвидност ни високи цени ще има.
Можем само да се опитваме да стъпваме в посока на целта, но и да знаем със сигурност какво ни чака там...
цитирай
3. plamender - Финансовите иновации са функция на базисните активи!
10.11.2009 10:36
Bigbear, aбсолютно съм съгласен с водещата роля на инвестиционните посредници за развитието (спасяването) на пазара, но, струва ми се, че преди да ангажират ресурсите си по създаване и предлагане на финансови иновации, трябва да поработят върху качеството на базисните активи.
Според мен, усилията им, приоритетно, трябва да се насочат към повишаване публичността на листваните компании. Това не е толкова трудно и не отнема много ресурси. Когато някоя компания, направи счетоводна "мошенгия", прилага трансферно ценообразуване или други подобни практики, противоречащи на доброто корпоративно управление, такава компания трябва публично да бъде подложена на ожесточени критики, както и да се изисква от регулаторите да си свършат работата.

След като базисните активи (акциите) станат качествени, ликвидността и иновациите сами ще дойдат.

За съжаление БАЛИП "спи", и не само те!
цитирай
4. bigbear - Базисни активи
10.11.2009 11:09
Съгласен съм. Базисните активи имат нужда от постоянен мониторинг, но това е предмет на друга тема и може да се прави паралелно с развитието на пазарите.
Финансовите иновации ще спомогнат на пазара по - бързо да оценява компаниите. В случай на "финансовосчетоводна алхимия"="мошенгия" пазара по-бързо ще наказва провинилата се компания...В свят в който основната религия са Парите, "божественото" наказание трябва да е парично!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bigbear
Категория: Бизнес
Прочетен: 295987
Постинги: 70
Коментари: 97
Гласове: 402
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930