Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2010 10:48 - А беше време…
Автор: bigbear Категория: Бизнес   
Прочетен: 2016 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 26.02.2010 11:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

А беше време когато офертите за продаваните и купувани акции се пишеха на зелена дъска. И ръководството на борсата видя, че това може да се подобри и купи компютър и поръча за него програма, която да обслужва процеса.

Брокерите, поръчките и сделките ставаха все повече и повече и ръководството на борсата направи специална зала, където за всеки брокер имаше компютър и всеки можеше сам да въвежда своите оферти за покупки и продажби, да ги трие и премества.

Технологиите по света се развиваха. Стана сравнително лесно да се направи отдалечено работно брокерско место и някой без да го подлага на всенародно обсъждане реши , че щом това върши работа на други борси и на други брокери ще върши работа и у нас. И просто го направи. И брокерите можеха да правят сделките на клиентите си неизлизайки от офиса си. Борсовата зала се опразни, но търговията нарасна.

Брокерите започнаха да имат все повече и повече клиенти. Стана невъзможно да се обслужват дори по този начин. И някой от борсата реши, че едно клиентско приложение направено от борсата ще помогне и взе, че направи системата COBOS. И брокерите спряха да въвеждат офертите на клиентите си, но въпреки това нямаше недоволни клиенти от пропуснати сделки и броят поръчки нарасна значително.

Инвеститорите започнаха да правят много сделки през системата. Оказа се, че  COBOS не следи дали клиента има пари или акции, за да изпълни въведената от него поръчка. И някой от борсата чу за проблема и го реши. И  COBOS вече има функционалност портфейл , която не позволява на клиентите да купуват без да имат достатъчно средства както и да продават акции, които нямат…

Руската система, която беше ядрото на търговският процес имаше своите недостатъци и някой реши, че се е по лесно вместо да се поръчват поправките на всеки един от тях по отделно да се замени системата с XETRA, която тези недостатъци ги няма , а е и система на пазари с които искаме да интегрираме българския. И просто го направи.

Искам да благодаря на всички свързани с историята на капиталовия пазар в България, за това че следяха нуждите на участниците на пазара и правеха нужните подобрения на процеса без да има нужда пазарните участници да ги принуждават да направят това, а бяха водени единствено от идеята да развият борсата, като прозрачна и честна среда за търгуване.

И искам да попитам сега – с какво се занимавате сега? Защо две години след въвеждането на  XETRA българският пазар не е интегриран с другите пазари на които има същата платформа? Защо вече чакате от пазара да ви предложи какво да правите, вместо да проучите проблемите които възпрепятстват борсата и да намерите решенията? Защо след като темите интеграция с другите борси и дериватната търговия са важни за бъдещото развитие на НАШИЯ пазар, във форума на БФБ  дори няма отворени теми по този въпрос където ръководството на борсата да е изразило поне вижданията си по тези теми и какви решения могат да бъдат приложими?




Гласувай:
2



1. bigbear - Има желание, остава да видим дали има и воля за промяна
08.03.2010 11:20
http://download.bse-sofia.bg/Press_releases/Strategyv_BSE_2010_2012.pdf
цитирай
2. bigbear - Знае се и какво трябва да свърши ЦД
08.03.2010 11:26
http://www.investor.bg/?cat=5&id=94856
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bigbear
Категория: Бизнес
Прочетен: 296029
Постинги: 70
Коментари: 97
Гласове: 402
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930