Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2010 12:10 - Няма търговия , няма проблем!
Автор: bigbear Категория: Бизнес   
Прочетен: 2030 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 06.04.2010 13:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Това е перифраза на реплика променила милиони човешки съдби, но е приложима и в настоящата българска борсова реалност.  Броят и размерът на сделките падат драстично, но това вече не е от значение, защото липсата на търговия не проблем за никого и времето е спряло за всички участници в капиталовия пазар в България. Спряло е на сайта на КФН. Обобщаващите статистики за дейността на посредниците, управляващите дружества и договорните фондове са останали във вече добрите времена от средата на 2009 година. Борсата също си поигра с стрелките на часовника и премести времето с месеци на пред - Написа план за бъдещата си двугодишна дейност. Когато времето за изпълнение на първата и най-лесна точка от плана дойде, а именно удължаване на времето за търгуване, след демократично допитване до все по големия брой неработещи* брокери решението се отмени. Нима с демократично допитване е бил наложен автомобилът, компютърът, интернетът? Не, някой ги измисли, реализира ги и предложи на всички останали и мнозинството избра да ги ползва…

Часовниците на брокерите също вече нямат нито стрелка за секундите нито минутите… Имат само една голяма стрелка показваща приключването на месеца. Защо са нужни сложни пазарни иновации като дериватите, като има една работеща иновация – по месечното прибиране на таксите за доверително управление на индивидуални портфейли и договорни фондове. Нужни са само няколко наместващи цените сделки в рамките и в края на месеца и последващи продажби за осигуряване на  парите за таксата…През останалото време брокерите или може би вече наблюдаващите пазара се взират в екраните, за да не пропуснат някоя случайна сделка, която би могла да обърка някоя преоценка. Пасивното взиране в екрана си е направо вредно и е съвсем в реда на нещата брокерите в този контекст да не са съгласни времето за търгуване да се удължава.

А инвеститорите в български акции вече са вписани в Книгата на изчезващи видове. Парите са като прелетните птици, при влошаване на условията търсят по-добри места за оцеляване и размножаване. Никой не инвестира с цел да губи, така че завръщането на инвеститорите на пазара ще дойде едва когато се променят правилата и перспективите.

Ще завърша с една друга реплика на Сталин – Ако те боли значи си все още жив! И затова от името на малкото останали живи инвеститори на пазара питам ръководството на борсата какво правим с останалите точки от плана за развитие на пазара? След като предсрочно с 3 месеца изпълнихме първата точка за дневния диапазон за време на търговия, ще преместим ли времето по останалите точки три месеца напред в изпълнението им или като му дойде времето отново ще си поиграем на демокрация?

 

*        * - 43 инвестиционни посредника от 73 лицензирани имат до 1 сделка на час през март 2010.




Тагове:   деривати,


Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bigbear
Категория: Бизнес
Прочетен: 295966
Постинги: 70
Коментари: 97
Гласове: 402
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930