Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2010 11:24 - Държавата пак отвори Кутията на Пандора*
Автор: bigbear Категория: Бизнес   
Прочетен: 2138 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 25.09.2010 19:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Човекът е може би единственото същество на Земята, което може да си позволи лукса да направи една и съща голяма грешка няколко пъти.  Ние сме на върха на хранителната верига и това позволява грешките ни да нямат фатално - летален характер.  Бюрократите от своя страна са на върха на социалната пирамида и техните грешки, макар и да причиняват огромни поражения за тези под тях, не  водят до реални загуби на направилите ги държавни мъже или жени.

                КФН допусна порочната практика с увеличението на капитала под условие при публична компания, каквато на практика ще бъде Борсата, и схемата бе веднага повторена при подхолдинговите непублични дружества на публичната компания Холдинг Пътища АД. Щом за министерството на Финансите е разрешено значи могат да го правят всички.  Същото се случи и преди години  - първо държавата разреши на собствениците на Соловей Соди да направи увеличение под условие на Соди, която беше публична компания по това време, и след това последва епидемията от подобни изпълнения и срив на пазара. Това само при Соди доведе до близо 90 % спад на цените от нивата 30 -32 лева преди размиването на капитала.  Чуждите портфейлни инвеститори загубиха милиони долари и обърнаха гръб на българския пазар след това...По същия начин само при Холдинг Пътища АД миноритарните акционери, които притежават около 10 милиона акции загубиха от спада последвал решението за неучастие в увеличението на капитала 45 % от борсовата цена или над 6 милиона лева за една седмица.

                За да се затвори кутията на Пандора бяха нужни години и най вече драстични промени в законите за публичните компании, ограничаващи възможностите на мажоритарите да злоупотребяват с общата собственост. Тези промени бяха наложени от опарените от проблема тогава инвеститори и мениджери на пари, влезли в реалното управление на страната. Последваха години на растеж на цените. Процесът беше дълъг, хората в административната власт постепенно се сменяха, докато реално не остана никой които да помнеше защо е затворена кутията на Падора.

За да спи злото под камък, то трябва да знае че камъкът е достатъчно тежък и няма шанс да го премести.  Но контролът над мажоритарите не беше на висота и пробите за намиране на врати в закона започнаха. Първо бяха заобикалянията на търговите предложения от новите мажоритарни собственици. Това се прави чрез придобиване на компанията едновременно от няколко "несвързани" компании. За всички освен за администрацията бе очевидна смяната на собствеността в случай, че има един нов собственик примерно на 49.9 % и общи сделки за кратък период от време  над 50 % от капитала на компанията или примерно двама нови едновременно купят сумарно  над  50 %. По този начин се ощетяват миноритарните акционери като не им се позволява да излязат от инвестицията едновременно със стария мажоритарен собственик в чието управление те са имали доверие. Друга финансова иновация в полза на мажоритарните собственици бе премия в размер на почти цялата печалба за предходната година в полза на реалния мажоритарен собственик на Холдинг Пътища АД. Тук отново администрацията и законотворците не видяха проблем и акцията дори остана в състава на най - представителния за капиталовия ни пазар индекс СОФИКС.

В математиката има правило, че през две точки минава само една права. За тези които бяха  забелязали липсата на търгово при смяната на мажоритарния собственик на компанията и последвалата съизмерима само с печалбата на компанията премия за новия собственик настоящото развитие в отношенията между големия акционер и малките не бе изненада. Размиването на собствеността на публична компания чрез неучастие в увеличаването на капитала на подхолдингови дружества бе просто следваща точка  от няколко годишна тенденция.

Парите са финансова енергия и тя се движи по линията на най - малкото съпротивление. При липса на морални ограничения остават само законовите такива. Видно е от изброените три практики,  че мажоритарните и миноритарните акционери не са пропорционално равни в реалния  контрол върху разпределението на резултата от съвместната инвестиция.

В публичните дружества без мажоритарен собственик акционерите взаимно се контролират и ощетяванията са значително по-трудни, но в  България такива са много рядко явление. Именно това налага поддържането на баланса на интересите да се извършва регулаторно.  Така, че представителите на инвестиционните посредници и управляващите дружества да вземат мерки за законодателна промяна вместо да се радват че не са загубили тук, просто защото ще загуби целия пазар отново, ако кутията на Пандора не бъде затворена и схемите за ощетяване не бъдат забранени.

* Кутията на Пандора според древногръцката митология е кутия, в която Епиметей приема като дар от Зевс и която Пандора отваря. В нея се оказват затворени нещастия, злини и болести. Когато Пандора я отваря, те всички излизат навън. Само Надеждата остава вътре.



Тагове:   отвори,


Гласувай:
5



1. velichka84 - браво
25.09.2010 11:51
много благодаря за информацията
цитирай
2. meto76 - http://meto76. blog. bg/bizne...
29.09.2010 00:47
http://meto76.blog.bg/biznes/2010/09/23/te-zagubiha-doverieto-na-pazara-klasaciia-na-kompaniite-zagu.610036

Нещо по темата!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bigbear
Категория: Бизнес
Прочетен: 296359
Постинги: 70
Коментари: 97
Гласове: 402
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930