Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2010 11:52 - Алчността е легална
Автор: bigbear Категория: Бизнес   
Прочетен: 1795 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 24.11.2010 12:12


На борсовия фронт нищо ново - цените и обемите на търговия падат, емитентите търсят решения които да не са свързани с БФБ, дейността на борсовите бюрократи се забелязва единствено на кръгли маси, а Държавата по правото на силния взе половината от нещо, което вече в  "благодарение" и на нейното бездействие по отношение на пазара и приватизацията не печели нищо... Едно на нула за неборсовата игра.

                Играта по различни от борсовите правила стана основното правило. Извънборсовите сделки надделяха над борсовите. ОТС е по-рентабилниятпазар, а борсовите епизодични сделки са основно за "насочване" на изплашените клиенти към  "правилната пазарна цена". Емблематичен е случаят с продажбата на акциите на фалиралата исландска банка. Нямаше нищо по-логично един ликвидатор да изложи акциите на търгове с понижаващи се стартови цени докато не намери пазарната цена - в рамките на ежедневната борсова търговия има по две такива прекъсвания за провеждане на аукциони, които служат за намиране на пазарната цена, отделно могат да се предизвикват и по всяко време . Но Алчността е легална и пакетите на фалиралата банка бяха ползвани за плашило, за да се свалят борсовите цени чрез разпродажби и едва когато  борсовата цена стана достатъчно убедителна последните два пакета / тези с акциите на Еврохолд и Интеркапитал / бяха прехвърлени на ОТС. В рамките на седмица същите бяха препродадени и печалбата от сделките вероятно надвишават реализираните печалби на борсовите спекуланти от борсови сделки за последната година...Две на нула за неборсовата игра.

                Компенсаторните инструменти пък правят странни за непосветените ценови движения. Естествено да изглеждат страни, ако не знаеш в кой регионален малотиражен вестник ще се обяват продажби на държавна земя срещу поименни компенсаторни бонове, на какви условия и кога ще е търга няма как да разбереш защо цената е скачала два пъти през предходната година. Три на нула за неборсовата игра.

                Всички тези ходове на бюрократите и брокерите са напълно легални. Можеше ли държавата да вземе 50 % от борсата с увеличение под условие по минималната номинална цена законно -  да можеше и го направи. И другите сделки с бонове и пакети акции са формано законни сделки. Но не са ПАЗАРНИ - проведени са без реален публичен търг. Моделът който се налага от водещите фактори на нашия пазар на инвеститорите, които играят по традиционните  борсови правила не им позволява да участват в печелившите сделки и е съвсем логично те да откажат да участват в оставащите пазарни и губещи сделки. Основното което движи пазарите е именно легалната алчност, но за да съществуват пазарите въобще е нужна прозрачност на пазарночувствителната информация и равен достъп до сделките на всички участници в пазара.




Гласувай:
3



1. plamender - Взе ми думите от устата......
24.11.2010 13:18
Поздрави
цитирай
2. meto76 - От земеделския министър ми се по...
05.12.2010 23:30
От земеделския министър ми се повдига!Лошото е че от повечето министри ми се повдига!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bigbear
Категория: Бизнес
Прочетен: 295938
Постинги: 70
Коментари: 97
Гласове: 402
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930