Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2012 14:43 - СЛАБ 2 за БФБ
Автор: bigbear Категория: Бизнес   
Прочетен: 2970 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.01.2012 16:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Скоро ще се навършат две години от момента, в който настоящото ръководство на БФБ си постави само  .... "стратегическата цел на БФБ-София е достигане за период от 2 години на модерен и ефективно работещ капиталов пазар в България.". Инициативите които трябваше да бъдат свършени са изброени по долу :
    Нови инструменти, видове поръчки и възможности за търговия
- Спот-търговия с варанти и сертификати - "... обособяването на пазар за структурирани продукти, на който да се търгуват сертификати, варанти и други продукти, базирани върху индекси и акции." не се случи през изтеклия период. Като изключим варанта на Енемона в чието създаване БФБ няма участие, други продукти базирани върху борсовите индекси не бяха създадени.
- Маржин покупки и къси продажби - "Един от основните приоритети в краткосрочен план... е елиминирането на техническите затруднения при сключването на маржин-покупки и къси продажби.". Няма промяна и резултатът е, че през повечето дни от годината нито една акция или най-много една компания е отговаряла на изискванията за маржин покупки и къси продажби. Две години не бяха достатъчни за премахване на "...липса на ефективно работеща система за заемане на ценни книжа и управление на обезпеченията по заемите", както и на "...прекалено силна регулация по отношение на маржин-покупките", макар че срокът който е бил поставен за изпълнение на тази задача е изтекъл преди година.
- Борсово търгувани фондове - тук е била създадена работна група в далечната вече 2009 година и резултатът е обичаен за работата на работните групи - няма търгувани борсово-търгувани фондове (ЕTFs)
- Фючърси и опции - срокът тук е бил първата четвърт на 2011 г. и отново няма дори намек за работа в тази област...
- Удължаване на времетраенето на търговската сесия - тук чрез демократично гласуване болшинството несключващи сделки брокери даде оправдание на БФБ да не прави промени и така българските инвеститори не можаха да се възползват или защитят от колебанията на основните световни пазари.
- Нови поръчки - системата Xetra позволява повече видове поръчки на инвеститорите, и не е нужна демокрация, за да бъдат приложени в съществуващата платформа за търгуване, но съгласуването което е трябвало да свърши до края на второто тримесечие на 2010 г. продължава и до днес. От друга страна собствената платформа на БФБ COBOS спря да се развива и възможностите, които имат инвеститорите чрез платформите на инвестиционните посредници не са достъпни на инвеститорите, които използват COBOS, но те продължават да плащат годишна такса на БФБ.
Практически нищо от ключовите промени нужни за подобряване на ликвидността не са направени, но за сметка на това БФб успя допълнително да влоши условията чрез
- въвеждането на утежняваща такса върху сделките, която оскъпи всички сделки с размер до 1333 лева
-премахна обратната връзка с инвеститорите след като спря поддържането на форума си на сайта на борсата
-прие за допустимо увеличението на собствения си капитал под условие, практика забранена за публичните компании чрез закона.
    В резултат инвеститорите писаха СЛАБ 2 на българския капиталов пазар. Сделките силно се разредиха и вниманието беше пренасочено към другите пазари, като дори и основно търгуваеми компании потърсиха решение на други пазари. Единствените, които явно не забелязват червените сигнални светлини са тези, които седят зад таблото за управление на БФБ,  и които са си разпределили възнаграждение за "доброто управление" през 2009 година в размер на 114 хиляди, докато самата борса като компания е била на загуба в размер 86 хиляди.
Както всички слаби ученици БФБ има две възможности - да се яви на поправителен или да прекъсне съществуването си. Като монополна структура единствена обслужваща българския капиталов пазар БФБ няма как да престане да съществува, макар че ако продължи да работи със същите спадащи темпове може да се превърне в следващата държавна компания нуждаеща се от дотации.

Няколко препоръки за последната година от плана на БФБ, ако финалният спринт или предстоящият край на света може да мотивира ръководството на БФБ да изпълни обещанията си в последния момент и да очаква края на 2012 с чиста съвест.
- недемократично удължаване на търговското време за търгуване за по добро синхронизиране с основните европейски пазари
- премахване на правилото за ъптик в наредбата за къси продажби и маржин покупки и замяната му със забрана за къси продажби при наличие на 10 % дневен спад на съответния инструмент
-добавяне на нов критерий за разрешаване на маржин сделки  - всички компании които участват в двата водещи борсови индекса на БФБ - SOFIX и BGTR30 трябва да могат да се търгуват на маржин или на късо без други изисквания - критериите за влизане и в двата индекса са за компании с най-голяма пазарна капитализация, най голям брой сделки и най голям свободно търгуваем обем акции от капитала на компанията - това дефакто са и ограниченията в наредбата.
- въвеждане за фючерсна търговия на двата основни индекса на БФБ.
Последните три мерки зависят от промени, които се одобряват от Комисията по финансов надзор , но ако БФБ не бъде активната страна те никога няма да се случат...

* - всички цитати са взети от Стратегия за развитие на БФБ-София до края на 2012 годинаГласувай:
0Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bigbear
Категория: Бизнес
Прочетен: 302319
Постинги: 70
Коментари: 97
Гласове: 402
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031